To personer bruger tid i naturen. Foto: Spring Fed Images for Unsplash.
To personer bruger tid i naturen. Foto: Spring Fed Images for Unsplash.

Mere tid i naturen

04.09.23
Mindre stress, øget velvære og større selvindsigt – det er nogle af de positive effekter, man kan opleve, hvis man bruger tid i naturen.

Det er der i hvert fald meget, der peger i retningen af, og der er masser af litteratur om emnet.

’Psykolog med sovepose’ af Johanne S. Refseth
I bogen ’Psykolog med sovepose’ fortæller den norske psykolog, Johanne S. Refseth, om sin egen oplevelse af, hvordan naturen gav hende større følelsesmæssig selvindsigt og ro. Vi hører om lange gåture i Norges smukke natur, bålhygge og friskfangede ørreder, og om psykologien bag det at være menneske. Johanne S. Refseth fortæller selv på sin hjemmeside psykologmedsovepose.no, at formålet med bogen er to ting: at inspirere til friluftsliv og formidle let forståelig og let anvendelig psykologi.

’Ind i skoven : skovbadets kunst og videnskab’ af dr. Qing Li
Kan man bade i en skov? Ja, er svaret, hvis man spørger den japanske forfatter og ekspert i naturmedicin, dr. Qing Li. Skovbadning (eller shinrin-yoku, som det hedder på japansk) er en gammel praksis i Japan. Det handler om at gå i skoven og opnå et bedre helbred – fysisk og mentalt. Historisk har shinrin-yoku i århundreder været en del af japansk kultur, og det siges at virke mod en lang række lidelser og sygdomme.

Naturens sprog : historier fra virkeligheden om fortryllelse
En ting er de fysiske og mentale gevinster, man kan opnå ved at bruge tid i naturen, noget andet er den umiddelbare og barnlige nysgerrighed, som naturen kan vække i os. Naturen forundrer, fascinerer og fortryller. Det fortæller Sebastian Klein, Jesper Theilgaard og flere andre om i essaysamlingen 'Naturens sprog : historier fra virkeligheden om fortryllelse' fra 2018.  

'Havet og mennesket' af Patrik Svensson
En anden, som i den grad også beskæftiger sig med menneskets fascination af naturen, er den svenske forfatter Patrik Svensson. I 2019 udkom han med bogen 'Åleevangeliet', som hurtigt blev en bestseller, og i 2022 var han igen klar med en bog om det forundelige liv i havet. 'Havet og mennesket' handler om Patriks egen "[...] forundring over havet, fascinationen af de væsener, der liver i det, men også af de mennesker, der har prøvet at udforske, kortlægge, forstå sig på det og underlægge sig det."

’Livets tynde vægge : en fortælling om et lydt hus og en natur fuld af sprog’ af Nina Burton

Usynlige og strålende, stridende og elskende – alle jordens skabninger sydede og boblede omkring mig. Som barn skrev jeg mig ind i denne verden med navn, adresse og specificeringen ”Jorden” for at udvide væggene omkring midtpunktet for det hele: mig selv. Da det gik op for mig, at alle andre også opfattede sig selv som verdens midtpunkt, begyndte spørgsmålene at melde sig. Og for at gøre ondt værre: De mange myldrende midtpunkter var ikke kun mennesker – naturen var fuld af dem.

Sådan begynder Nina Burtons underfundige bog om menneskets plads i naturen, livets cyklus og naturens tilstand. Alt sammen med udgangspunkt i gammelt sommerhus, som Nina Burton har overtaget. Gennem husets tynde vægge betragter Nina Burton ydmygt og med stor indlevelse livet i og omkring huset. Observationerne sættes i sammenhæng med livets store spørgsmål.

Også på TV bliver der brugt tid i naturen. Programmer som ’Frank og Kastaniegaarden’, ’Nak og æd’ og ’Alene i vildmarken’ hitter, når der skal ses TV. Sidstnævnte er en konkurrence, hvor otte deltagere skal overleve i længst tid i vildmarken. Kun udstyret med et minimum af friluftsgrej skal deltagerne selv finde og fange deres mad, bygge en lejr og finde noget at fylde tiden ud med. Den deltager, der klarer sig i længst tid, vinder konkurrencen.

Foredrag om at bruge tid i naturen
Torsdag den 21. september kan du opleve Mette Mortensen, foredragsholder og kendt fra Tv-programmet ’Alene i vildmarken’, på Dybsø Naturskole. Her vil hun fortælle om sine helt personlige oplevelser fra de 58 dage, hvor hun var med i ’Alene i vildmarken’. Undervejs vil hun også komme med konkrete tips og tricks til friluftsliv og bushcraft.

Foredraget er for alle, som er nysgerrig på naturen og på de fysiske og psykiske reaktionsmønstre, der kommer til overfladen, når vi er sultne, kolde, alene og udfordret.

Læs mere om arrangementet ”Vi Nørder: i naturen med Mette Mortensen” og book billet her

Er du blevet mere nysgerrig på den fortryllende natur? Så har vi herunder samlet en god håndfuld bøger, som forhåbentlig kan give dig endnu mere inspiration til at bruge tid i naturen:

Emne
Materialer
Patrik Svensson (f. 1972): Åleevangeliet : historien om verdens mest gådefulde fisk GennemseGennemse
  • Bog

Åleevangeliet : historien om verdens mest gådefulde fisk

Af Patrik Svensson (f. 1972) (2019)
En bog om det store mysterium der omgiver ålen, og hvordan denne bandt en far og søn sammen
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Naturterapi : oplev naturen - styrk livet

Af Lasse Thomas Edlev (2019)
Med udgangspunkt i øvelser, filosofi og videnskabelig dokumentation præsenteres en vifte af måder at opleve naturen p...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Vi er natur : genopdag naturen og mærk dens helbredende kræfter

Af Simon Høegmark, Sigurd Hartvig (f. 1980), Jane Sørensen (f. 1978-07-31) (2020)
Ud fra evolutionspsykologiske forklaringer beskriver bogen vores nære slægtskab til naturen, og der opfordres til at ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Den kriblende have : sådan dyrker du din have og redder kloden

Af Dave Goulson (2020)
Det kribler og krabler i græsplænen, havedammen, køkkenhaven og komposten. Personlig beretning om den mirakuløse vrim...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Friluftsrollinger : sådan kommer du ud i naturen med dine små børn

Af Julie Pio Kragelund (2020)
Guide til småbørnsforældre, der gerne vil dyrke familiefriluftsliv, med konkrete råd og vejledninger til børneegnede ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bushcraft i Norden

Af Jesper Hede (f. 1975-12-24) (2020)
Guide til basale vildmarksfærdigheder der kan bruges i Nordens natur. Bogen kommer ind på alt fra valg af udstyr, reg...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Gå : en hyldest til vandringen

(2021)
En bog som hylder det "at gå" og som kan læses af alle, amatører som professionelle, der gerne vil sætte de...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Gå! : en filosofisk fodrejse

Af Frédéric Gros (2015)
Om vandring i filosofiens og litteraturens historie, og om hvordan det et tænke med fødderne har været en praksis fra...
Læs mere