Børn løber i mark - foto: Unsplash
Børn løber i mark - foto: Unsplash

Barndom i en anden tid

26.09.23
Efterårets tema på biblioteket er ”tid”. Dette giver anledning til mange forskellige tanker da tid jo er et bredt begreb, men denne artikel vil gå tilbage i tiden og formidle nogle af de spændende bøger i børnebiblioteket som på forskellige måder præsenterer barndom i en anden tid.

”Det var et under, at vi ikke legede os ihjel” citat: Astrid Lindgren

Dette citat finder man i bogen ”Eventyret om Astrid Lindgrens barndom” af Christina Björk og Eva Eriksson (2007), og det er et ret fint citat når man tænker på hvor mange fantastiske børnebøger Astrid Lindgren sidenhen skriver omhandlende de personer, dyr, og steder hun stifter bekendtskab med i sin egen barndom i Vimmerby.

Astrid Lindgren bruger sin fars erindringer i historien om Emil fra Lønneberg der hejser lillesøsteren Ida op i flagstangen. Når hun skriver om farfar i Bulderby, er det altid sin egen farfar hun beskriver. Når Pippi, Tommy og Annika leger ”Jorden er giftig” i Pippis køkken er det en beskrivelse af yndlingslegen i Astrids barndom og historien om Madicken er inspireret af Astrids gode veninde som hedder Madicken, men måske allermest af Astrid selv og sådan kunne man blive ved. Hendes liv er fyldt med leg og oplevelser som hun senere deler med os.

Bogen ”Eventyret om Astrid Lindgrens barndom” er en fortælling om en skøn barndom, hvor man, som læser, kan genkende mange af Astrid Lindgrens egne oplevelser, fordi man gang på gang har læst hendes bøger. Derudover er bogen smukt illustreret af Eva Eriksson som på fineste vis fanger den idylliske stemning i Vimmerby, Småland.

”Det var flovt. Jeg tager det med mig i graven” citat: Bent Haller

Dette citat kommer fra Bent Haller og er at finde i bogen ”Hyler med ulve” af Bent Haller (2022). Børnebogsforfatteren Bent Haller vokser op i Vendsyssel. Han føler ikke, at han passer ind og er, i starten, også usikker på hvem der er hans mor, da han de første år mest bor hos sin mormor, og så er han altid bange for at gøre noget flovt eller pinligt.

Det ovenstående citat udspringer af en oplevelse hvor Bents mor lærer ham alle vers af ”fiskerpigens sang” udenad, og derefter får ham til at synge den højt for hele familien imens han sidder under bordet.

Bent Haller fortæller om en skolegang hvor fysisk afstraffelse i skolen er hverdag, og hvis man får en lussing i skolen og forældrene hører dette, så får man også én af mor når man kom hjem, for læreren har jo altid ret.

Det er i det hele taget svært for Bent Haller at være rigtig til stede i skolen, da han konstant fortaber sig i dagdrømme. Da han bliver ældre, går han altid rundt med en skitseblok og bruger timer på at skitsere og han skriver digte om hvor ondt det gør at være teenager. Dermed er den kreative side i Bent Haller vækket, og dette har bla. givet os børnebøgerne Fuglekrigen, Kaskelotternes sang, Samson & Sally, Magnolia af Skagerrak og mange flere gode historier for både børn og voksne.

”Østberlinerne, der boede tæt på muren, fik at vide, at de ikke måtte vinke tilbage, men skulle lade som ingenting” citat: Annette Herzog

Citatet stammer fra forfatteren Annette Herzogs bog ”På vores side af muren” (2020). Det er den spændende historie om Annette Herzogs egen barndom i DDR, hvor muren adskiller øst og vest, men hvor alle havde arbejde og tag over hovedet. Meget blev støttet af staten og var derfor yderst billigt. F.eks. Brød, mælk, fisk, børnetøj, feriehoteller, museumsbesøg og offentlig transport.

Alt i alt betyder ovenstående, at Annette Herzog oplever sin barndom som god og tryg, men hun er også opmærksom på de ting hun ikke har mulighed for i hverdagen.

Hun fortæller om de meget dyre luksusvarer såsom chokolade, fjernsyn, biler og kaffe, som hun ikke har adgang til. Hun fortæller om kampen for at få lov til at gå videre i gymnasiet. Da der kun findes et begrænset antal studie- og gymnasiepladser. Det er nemlig staten der regner ud hvor mange universitetsuddannede DDR har brug for.

Aviserne og blade formidler kun den information som regeringen ønsker at borgerne skal have, og hun beskriver bygninger i sin by som grå og ”ikke særlig flotte.” Da der ingen konkurrence er i DDR. Ting/bygninger skal bare fungere og kunne holde længe.

Derudover var rejser til vesten for de allerfleste ikke muligt.

Dette er en kæmpe kontrast til livet på den anden side af muren, og som årene går og Annette Herzog bliver teenager længes efter hun efter frihed og de materielle goder der findes på vestsiden.

Annette Herzog flytter til Danmark 2 år efter murens fald. Hun er forfatter til adskillige børnebøger for små -og større børn.

Bøgerne ”hyler med ulve” og ”på vores side af muren” er en del af en serie hvor kendte forfattere beskriver deres barndom. Serien hedder ”Min historie” Herunder kan du se de andre titler i denne serie, samt andre beskrivelser af barndom i en anden tid.

Hold løbende øje med vores hjemmeside for at finde informationer om alle børneaktiviteterne i børnebiblioteket. I skolernes efterårsferie tilbyder vi flere arrangementer omhandlende "tid".

Emne
Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Skibet skal sejle i nat

Af Lilian Brøgger (2022)
Erindringer fra den danske forfatter og tegner Lilian Brøgger. Hendes familiehistorie samt barndom- og ungdomserindri...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Dengang jeg var dreng

Af Merete Pryds Helle (2023)
Biografi om og af forfatteren Merete Pryds Helle. Om at være fars dreng og mors pige - og være fanget mellem forventn...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Lynkineser

Af Jesper Wung-Sung (2017)
Erindringer fra forfatterens (f. 1971) barndom og teenageår. Historien starter i 1902, hvor Jesper Wung Sungs oldefar...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Uden lineal

Af Otto Dickmeiss (2022)
Biografi om og af tegneren Otto Dickmeiss. Gennem erindringer og tegnede illustrationer giver Otto Dickmeiss et indbl...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Hverdagene er de dage, som næsten er hver dag

Af Stian Hole (2022)
Biografi om og af forfatteren og illustratoren Stian Hole. Gennem forskellige glimt fra Stians opvækst forklares, hva...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Glashuset

Af Leonora Christina Skov (2008)
Erindringer fra forfatterens (f. 1976) barndom der begynder med uhyrer under sengen og slutter med en hyklerisk konfi...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Anne Franks dagbog : graphic diary

Af Ari Folman, David Polonsky (2019)
Tegneserie, der bygger på Anne Franks dagbog fra livet som jødisk pige i skjul under 2. verdenskrig. Anne er helt sin...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Persepolis : Min iranske barndom

Af Marjane Satrapi (2005)
Tegneserie - graphic novel. Som barn af intellektuelle forældre i Iran oplever den 10-årige Marjane på nærmeste hold ...
Læs mere