Timeglas på et bord. Foto: Mike for Pexels.
Timeglas på et bord. Foto: Mike for Pexels.

Tema om tid på biblioteket

21.08.23
Efterårets tema på biblioteket er ”TID”, og der bliver både tid til at opleve Benjamin Koppel og Jakob Stegelmann, deltage i fællesspisninger, høre om Ærømanifestet og meget mere.

Tiden er svær at forstå og svær at få hold på, og de fleste af os synes aldrig, vi har nok af den. Men inden vi går nærmere ned i temaet og vores kommende arrangementer, så lad os begynde med en gåde. Hvad er det for tre brødre, der her er tale om?

Tre brødre bor i samme hus,
de ligner ikke hinanden en snus,
men hvis du vil skelne mellem dem,
aner du ikke, hvem der er hvem.
Den første er der ikke, han er først på vej.
Den anden er der ikke, han har netop fjernet sig.
Kun den tredje bror er hjemme, den mindste i deres bo, for hvis han ej var der, fandtes ikke de andre to.
Og dog er kun den tredje til, om hvem det hele handler,
fordi den første til den anden sig forvandler …

Gåden stammer fra den verdensberømte eventyrroman 'Momo' af den tyske forfatter Michael Ende. Kan du løse den? Giv dig bare god tid. Læs den lige igen. Vi venter lidt med at røbe svaret.

Momo er en magisk fortælling om tidsbegrebet, og i litteraturen er der masser af eksempler på at tid spiller en rolle. Der er bøger, som er skrevet i nutid, men foregår i fortiden. Bøger som er skrevet i gamle dage, men som har givet et bud på vores tid, og bøger af nulevende forfattere, der handler om fremtiden. Det bliver tydeligt i nogle af de arrangementer, vi præsenterer i sidste halvdel af 2023.

Foredag: Benjamin Koppel fortæller om romanen 'Annas Sang'
Mandag den 2. oktober kommer Benjamin Koppel forbi Næstved Bibliotek og fortæller om sin historiske roman 'Annas Sang', som forgår i tiden før, under og efter 2. verdenskrig. Romanen er en slægtskrønike om den musikalske Koppelman-familie og bygger på Benjamins grandtantes næsten 100-årige liv. Tidligere på året modtog Benjamin Koppel Læsernes Bogpris for sin roman.

Vi Nørder med Jacok Stegelman og Mette Mortensen
Også dette efterår skal vi nørde sammen med nogle meget interessante mennesker. Den 21. september har vi inviteret Mette Mortensen, foredragsholder og kendt fra Tv-programmet ’Alene i vildmarken’, til at fortælle om sine helt personlige oplevelser fra de 58 dage, hvor hun var med i ’Alene i vildmarken’. Undervejs vil hun også komme med konkrete tips og tricks til friluftsliv og bushcraft. Det bliver et arrangement for alle naturnørder. Er du mere til tegneserier og science fiction, kan du opleve ingen ringere end Jakob Stegelmann, når han kommer og leder os på en rejse til en fjern fremtid i tegneseriernes verden.

På tidsrejse med RobinSamse
Til børnene får vi besøg af Robin Madsen og Samrita Kaur – bedre kendt som RobinSamse. Rejs med, når Robin og Samrita dykker ned i universet fra deres bog 'RobinSamse og tidsmaskinen', og se hvordan Samrita har illustreret historien. Du kan opleve forfatter- og YouTube-duoen RobinSamse lørdag den. 23. september på Næstved Bibliotek.

Forfattersamtale med Line Jensen og Maj My Midtgaard Humaidan
Det kræver tid at fordybe sig i kulturen og litteraturen. Men tiden løber hurtigt fra os, og den måde vi forvalter vores tid på, gør os ofte stressede eller giver mistrivsel. Hvordan får vi tid til hinanden, til fællesskabet, og det der gør os glade? Den del af tidsbegrebet kan du også dykke ned i til nogle af vores arrangementer. Journalist og forfatter Maj My Midtgaard Humaidan, der er debutaktuel med sin bog 'Ærømanifestet', besøger Næstved Bibliotek sammen med Illustrator og prisvindende forfatter Line Jensen, som er bedst kendt fra Instagram med sine hverdagsillustrationer. De vil bl.a. samtale om, at tiden til tilknytning og nærvær er nedprioriteret og om vores mange muligheder for selv at tage ansvar og skabe en hverdag, vi synes, er meningsfuld. 

Fællesspisninger
Vi vil også dyrke 'at have tid til hinanden’ og har derfor arrangeret flere fællesspisninger med litterært indhold. For børnefamilier er der 'Bøger og bolognese' i Glumsø kulturhus Rejseladen den 26. september. Denne aften skal du ikke bruge tid på at lave mad og læse godnat historie, det klarer vi for dig. Der er også god mad og fællesskab på restaurant B-spis i Næstved, hvor du kan komme på en kulturel og Gastronomisk rejse i fortid, nutid og fremtid.

Læs meget mere alle vores arrangementer, når de løbende bliver lagt på her på hjemmesiden.

Og så er der gåden, som vi begyndte med. Fik du løst den? Svaret kommer her. Den første bror er fremtiden. Den anden bror er fortiden. Den tredje bror, som er den mindste, er nutiden. Nu, hvor du kender svaret, så læs lige gåden igen. Tag dig bare god tid til det.

Og kom så hen på biblioteket og brug noget af din tid. Her er præstationssamfundet afskaffet, så du blot skal bruge tiden på fordybelse og nærvær. Du kan lægge den tidsstjælende skærm væk og i et nutidsøjeblik dykke ned i fortiden eller fremtiden og gå på opdagelse i det sælsomme fænomen TID. 

Vi ses på biblioteket!

 

Emne
Materialer
Benjamin Koppel: Annas sang : roman GennemseGennemse
  • Bog

Annas sang : roman

Af Benjamin Koppel (2022)
Som eneste pige i den jødiske familie Koppelman er Hannah oppe imod stærke traditioner. Jødisk slægtshistorie fortalt...
Læs mere
Maj My Humaidan: Ærø manifestet : om længslen efter et andet familieliv GennemseGennemse
  • Bog

Ærø manifestet : om længslen efter et andet familieliv

Af Maj My Humaidan (2023)
Historien om en familie, der ikke er bange for at vælge hamsterhjulet fra og familielivet til. Bogen kan læses af all...
Læs mere
Michael Ende: Momo : en eventyr-roman GennemseGennemse
  • Bog

Momo : en eventyr-roman

Af Michael Ende (1981)
I udkanten af et moderne bysamfund bor Momo, en lille, klog pige, som altid har tid til at lytte til børn og voksne. ...
Læs mere
Kim Langer, Frederik Langer: RobinSamse og tidsmaskinen GennemseGennemse
  • Bog

RobinSamse og tidsmaskinen

Af Kim Langer, Frederik Langer (2022)
Samrita skal lave et portræt af borgmester Mogens, men bliver advaret om, at portrættet vil ødelægge alt i fremtiden....
Læs mere
Solvej Balle: Om udregning af rumfang. Bind 1 GennemseGennemse
  • Bog

Om udregning af rumfang. Bind 1

Af Solvej Balle (2020)
Tara og Thomas bliver fanget af en dag der bliver ved med at gentage sig selv. Tara oplever den 18. november igen og ...
Læs mere
Line Jensen (f. 1976): Tove : en lille digter GennemseGennemse
  • Billedbog

Tove : en lille digter

Af Line Jensen (f. 1976) (2020)
Billedbog om Tove Ditlevsens liv og forfatterskab. Om den fattige barndom på Vesterbro og drømmen om at skrive i en t...
Læs mere