Tema

Tema: Madkultur

Hvad siger dine madvaner om dig som person? Sikkert mere end du tror.

Af Redaktionen

Tags

Madkultur

Vores kostvaner, vores tanker om maden og vores måder at samles om måltiderne på spiller nemlig en stor rolle for vores identitet og sociale fællesskaber. Lige fra den fælles hverdags-aftensmad i familien over frokostpausen med kollegaerne til de dybt ritualiserede, traditionsrige måltider, vi indtager juleaften og nytårsaften. Oh ve dén der tør servere frysepizza de to aftener!

Du er, hvad du spiser – hvem er du? 

Hvad vi spiser fylder i disse år meget i den offentlige debat og sætter tankerne i gang hos den enkelte. Hvor store klimahensyn bør du f.eks. tage ved at spise mindre kød og mere grønt? Sætter præfabrikeret mad din sundhed over styr? Synes du, at børnehaver og skolekøkkener skal underlægges krav om at servere frikadeller? Er de gode, dybe samtale over aftensmaden under pres i en tid med stress og jag? Vil en særlig ’dansk’ madkultur langsomt uddø i takt med at retter fra andre lande vinder indpas? Og giver det overhovedet mening at tale om særligt ’dansk’ mad?

Der er nok at diskutere, og madkulturen er dermed også løbende under forandring og forhandling som en afspejling af, hvad der rører sig blandt danskerne. Når vores madvaner ændrer sig over tid, påvirker det madkulturen på forskellig vis.

Byder fremtiden på takeaway foran TV’et? 

Hvad er så de nyeste tendenser? Den seneste kortlægning af danskernes madforbrug viser f.eks. at forbruget af takeaway stiger på bekostning af at lave mad fra bunden. Samtidig springer stadigt flere af os morgenmaden eller frokosten over – men aftensmaden er fortsat hellig for de fleste. Den består i danskernes øjne som dagens vigtigste, og faste, hovedmåltid. 9 ud af 10 aftensmåltider spises i øvrigt hjemme og oftest ved spisebordet frem for foran TV’et.

Og så en interessant detalje, som siger noget om tiden efter flere corona-nedlukninger. Madkulturens undersøgelse fra december 2021 tyder på, at vi nu sætter endnu større pris på fællesskabet om et måltid end før. Sammenlignet med tidligere års statistik foretrækker markant flere at spise sammen med andre. Dét til trods spiser ca. en fjerdedel af os stadigvæk alene på en typisk aften.