Person gentagelse. Foto: Whicdhemein One for Pexels.
Gentagelse. Foto: Whicdhemein One for Pexels.

Når tiden gentager sig

13.10.23
De fleste kender sikkert til den sælsomme fornemmelse af at have oplevet en bestemt situation tidligere. Deja-vu-oplevelser er på den måde ikke sjældne. Men hvad hvis hele dage gentager sig?

’Om udregning af rumfang’ af Solvej Balle

Forestil dig, at du vågner op i morgen, og det er i dag. Og i overmorgen er også i dag. Hver evig eneste dag er den samme. Og forestil dig så, at det kun er dig, der lever i den samme dag. Alle andre oplever hver dag som en ny dag. 

Det scenarie er virkeligheden for hovedkarakteren Tara Selter i Solvej Balles prisvindende romanserie ’Om udregning af rumfang’. Tara sidder fast i en tidssløjfe. Tiden er gået i stykker og gentager sig selv. Hver dag er den 18. november for Tara, der forsøger at regne ud og forstå, hvad der er sket, og hvordan hun kan slippe ud af denne dag. 

Tara både oplever gentagelsen og er lukket ude fra den. Når hun for eksempel plukker en porre i haven og spiser den, forsvinder den – nøjagtig som den ville gøre, hvis tiden ikke var gået i stykker. Men når hendes mand plukker og spiser en porre, vil den være i jorden i haven igen, når dagen endnu engang gentager sig.

Et afgørende problem er altså, at ressourcerne den 18. november ikke fornyes, så efterhånden opbruger Tara madvarerne i det område, hun bor i. På den måde er ’Om udregning af rumfang’ også en kommentar til vores overforbrug af jordens begrænsede ressourcer.
Onsdag d. 15. november har Næstved Bibliotek og Borgerservice i samarbejde med restaurant B-spis inviteret Solvej Balle til at deltage i en fællesspisning, hvor temaet er nutid og gentagelser. Menuen vil være inspireret af mad fra Solvej Balles romanserie.

Læs mere om fællesspisningen og køb billet her.

’Arlena Hardcastles syv dødsfald’ af Stuart Turton

I Stuart Turtons svimlende pulsespilskrimi ’Arlena Hardcastles syv dødsfald’ gentager en bestemt dag sig også. Hver morgen vågner Hovedkarakteren Aiden Bishop op til den samme dag – men i en ny persons krop. Og hver aften sker der et mord! Men hvem er morderen?

’Liv efter liv’ af Kate Atkinson

Under en voldsom snestorm i 1910 kommer Ursula Todd til verden, men hun bliver kvalt i navlestrengen og dør, inden hun når at tage sit første åndedrag. Sådan starter romanen ’Liv efter liv’, og så skulle man tro, at det var slut for Ursula Todd, men det er det ikke. For dagen gentager sig, og denne gang når lægen at klippe navlestrengen over. Dette er starten på Ursula Todds mange liv. Hver gang Ursulas livsbane ender med hendes død, starter vi forfra. Og det sker ofte.

Emne