Frihedsfølelse. Foto: Aziz Acharki for Unsplash
Frihedsfølelse. Foto: Aziz Acharki for Unsplash

Mere tid til livet

28.08.23
Tid er en af vores vigtigste ressourcer, men vi føler ofte, vi ikke har nok af den. Så hvordan får man mere tid til at leve? Til at være nærværende, til at opdage hverdagens små lysglimt og at være til stede sammen med dem, man holder af?

På Næstved Bibliotek og Borgerservice sætter vi i dette efterår fokus på TID. Vi vil forsøge at sætte rammerne for at vi kan forholde os til tiden på en nysgerrig, kritisk og forundrende måde – uanset om det gælder tidsrejser eller mere tid til det vigtige i livet.

I et moderne liv, som de fleste danskere lever, er vi ikke længere kun optaget af overlevelse og afdækning af basale behov. Det er blevet fuld af underholdningstilbud fra alle sider, mennesker og firmaer, der vil have vores opmærksomhed og penge, mange relationer, der skal passes, konstant stimulering fra skærme, trafik, pendletid og karriestiger, der skal bestiges. Vi skal være tjekkede og organiserede forældre, gode venner, børn og søskende, og vi skal have en spændende karriere, et rigt fritidsliv, et velbalanceret sind og en veltrænet krop.

Mange kender til at føle sig fanget i hamsterhjulet og at have et hektisk liv, hvor man hele tiden er på vej videre til det næste. Mange kender uroen, der sniger sig ind, når man forsøger at lægge sine skærme fra sig, og sitren i kroppen, mens hovedet løber afsted. Mange mærker tiden løbe fra én, manglende evne til at kunne slappe af og være til stede eller at kunne nyde det, man allerede har – alt imens vi kollektivt mister evnen til at koncentrere os. Noget tyder på at den hastige livsstil med alt for mange input, er ved at indhente vores hjerner og kroppe.

Samtidig fylder en modtendens nemlig mere og mere: Slow living. Normkritik, hjemmepasning og hjemmeskoling. Monotasking. Såkaldte ’hjernefri’ pauser. Debatter om arbejds- og privatlivsbalance og 4 dages arbejdsuge. Vinterbadning, håndarbejde og meditation. Forbruge mindre og eje mindre, nøjes og genbruge mere. Det uperfekte familieliv, hvor opvasken får lov at stå og der bliver serveret rugbrødsmadder til aftensmad.

Men hvordan gør man det, mens verden ræser forbi? Kan man slippe fri af sin skærm og kan man lære at bruge sin tid bedre og være mere til stede?

Er du en af dem, som også kan mærke det hektiske livs jagt i hælene på dig, så er vores forfattersamtale mellem den debutaktuelle forfatter og normkritiske journalist, Maj My Humaidan og den prisbelønnede illustrator Line Jensen, måske noget dig. Her vil der blive snakket om hamsterhjulet, kaotisk travlhed og længslen efter et andet (familie)liv med bedre tid – og hvad det kræver at komme derhen. Det bliver en aften med, forhåbentlig, genkendelige grin og humor over hverdagen, dybde og med stof til eftertanke.

Er du nysgerrig på Line Jensen og Maj Mys forfatterskaber kan du se materialerne herunder. Her har vi også samlet et par gode bud på materialer til dig der har lyst til at blive kloge på et lidt langsommere liv.

Og husk: en god bog i en hyggelig krog, er altid en god måde at få skabt en lomme af nærvær på!

Emne