
”Momo” og andre børnebøger om tid
”Der findes en stor og alligevel helt offentlig hemmelighed. Alle og enhver har del i den, hvert eneste menneske kender den, men kun de færreste skænker den nogensinde en tanke. De fleste tager den bare som en selvfølgelighed og undrer sig ikke det mindste over den. Denne hemmelighed er tiden. Man har kalendere og ure for at kunne måle den, men det siger ikke én ret meget, for enhver ved, at en enkelt time kan forekomme én at være en evighed, mens den andre gange kan flyve af sted, som om den kun var et øjeblik – det afhænger udelukkende af, hvad man oplever i løbet af denne time. For tid er liv. Og livet bor i hjertet.”
Citatet er fra bogen ”Momo”, som er skrevet af den tyske forfatter Michael Ende (det var ham, som også skrev ”Den uendelige historie”)
Michael Ende skrev bogen i 1973. Så hvorfor bruge tid på at anmelde en bog, der er så gammel? Som børnekulturformidler er jeg normalt meget varsom med at anbefale gamle bøger til nutidens børn. Men der er noget særligt med Momo, som gør, at jeg her 50 år efter dens udgivelse synes, den er værd at bruge lidt tid på.
”Momo” er den sælsomme historie om tidstyvene og om barnet, der bragte den stjålne tid tilbage til menneskene. Det er en eventyrroman for børn og voksne, som handler om den usædvanlige pige Momo, der bor i et gammelt amfiteater i udkanten af en stor by. Momo har en særlig evne til at lytte til folk, og folk kommer ud til hende for at snakke. Momo har alt den tid i verden, som er nødvendig for at hjælpe folk med deres problemer. Hos hende står tiden nærmest stille, og nærhed, samvær, kærlighed og fællesskab, er det som betyder noget. Men verden er under forandring, for pludselig begynder små, grå, cigarrygende mænd i jakkesæt at dukke op. De stjæler tiden fra byens borgere og narrer dem til at tro, at de kan spare tiden op, ved at arbejde hurtigere og mere effektivt.
Børnene, som før kom og legede hos Momo, bliver sat i ’børnedepoter’ så de voksne kan være mere effektive. Og de voksne kommer heller ikke mere ud til Momo. Alle er ulykkelige, og alligevel er der ingen, som prøver at stoppe De Grå Herrer. Kun Momo gennemskuer tidsrøverne og med sin barnlige naivitet og evne til at leve i nuet, truer hun deres eksistens. Og snart er hun er den eneste, der kan redde verden.
Når man læser Momo i dag, er det faktisk lidt skræmmende, hvor meget der er genkendeligt fra den tid, vi lever i nu. Stres, jag, mistrivsel og et accelererende samfund, som kræver mere og mere effektivitet af borgerne. Det er utroligt at tænke på, at Micael Ende for 50 år siden skrev en roman, der på mange områder er mere aktuel nu, end da han skrev den. På den måde kan man sige, at bogen er tidsløs, og jeg synes, at det stadig er en fantastisk god og rørende bog.
Alligevel vil jeg være lidt varsom med at anbefale den til børn og unge læsere. Bogen er noget langsommelig i sin handling og sproget fremstår også lidt gammeldags. Begge dele vil hurtigt kunne dræbe læselysten, medmindre man er en garvet læser. Men ”Momo” vil egne sig fremragende som højtlæsningsbog til både store børn og voksne, som i forvejen læser bøger. Jeg er sikker på, at den vil kunne sætte gang i mange tænksomme snakke. Det er også en bog, man sagtens kan læse som voksen, og som vil give noget at tænke over i forhold til kravene til arbejds- og familieliv.
Lydbogsudgaven på eReolen eller eReolen GO er også anbefalelsesværdig, smukt indlæst af Helene Egelund.
Momo (Ved Helene Egelund)
Der er også andre børn-/ungdomsbøger, som på forskelligvis omhandler noget med tid. Der er bøger for om at lærer klokken, der er filosofiske og dybsindige bøger om tid, bøger om at have alt for lidt tid – og meget mere. Vi har samlet et udvalg herunder.