Jesper med Anstalten i hånden

Anstalten af Stephen King

Af
23.06.20

Stephen King er tilbage hvor han er bedst.

Stephen King er en forfatter der kan lide at udfordre sig selv. Han skriver bøger indenfor fantasy, Sci-Fi, psykologiske thrillere og gys. De senere år har han skrevet krimitrilogien om Mercedesmanden, som jeg har anbefalet her før

Med anstalten er King dog tilbage hvor han startede og hvor han er allerbedst; En gyserthriller fuld af spænding, action og børn med overnaturlige kræfter. Men også med beskrivelser af børnene og deres venskaber og sammenhold, som altid har gjort Kings bøger varme og levende.

I Anstalten følger man Luke. En 12-årig dreng med en IQ langt over det normale og med særlige evner. En nat bliver han bortført fra sit hjem og kørt til Anstalten. Her møder han andre børn på samme alder, som alle har telekinetiske eller telepatiske evner – og som alle er blevet bortført fra deres hjem og bragt til Anstalten.

Anstalten har kun et for øje, nemlig skruppelløst at udvinde børnenes særlige evner. Hvis de samarbejder giver personalet dem mønter til Anstaltens salgsautomater, og hvis de modsætter sig, er straffen brutal. Udnyttelsen tærer hårdt på børnene. Og mens flere børn efterhånden sygner hen og forsvinder bliver Luke mere og mere desperat for at slippe ud og hente hjælp. Men ingen er nogensinde undsluppet Anstalten.

Bogen har flere uforudsete drejninger og jeg tør ikke skrive mere om handlingen, af frygt for at afsløre for meget.

Fra hjemmekontoret under coronanedlukning kan jeg anbefale bogen. Den minder om Kings tidlige ”Brandstifter” og ”Ondskabens Hotel” – i mine øjne nogle af de bøger hvor King er allerbedst. Hvis du kunne lide dem. Så er Anstalten et must-read.
 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Anstalten : spændingsroman

Af Stephen King (f. 1947) (2019)
På "Anstalten" udføres der modbydelige undersøgelser på bortførte børn, som alle har særlige evner. Drengen...
Læs mere