Thomas med Jeg tog ned til Bror

Karin Smirnoff: Jeg tog ned til Bror

Af
02.11.20

I Danmark er der de senere år blevet skrevet god og rystende "socialrealistisk" hjemstavnslitteratur af fx forfattere som Erling Jepsen og Thomas Korsgaard. Jeg synes svenske Karin Smirnoff med Jeg tog ned til Bror leverer en svensk udgave, der både i kvalitet og socialrealisme lige topper den danske. Jeg tog ned til Bror, der er Karin Smirnoffs debut, har således været et retfærdigt læsehit i det svenske.

Den handler om den unge Jana, der tager tilbage til sin lille hjemstavnsfødeby Smalånger og sin tvillingebror, Bror, som er ved at drikke sig ihjel. Hun ender i første omgang hos en af naboerne, den maskuline, mystiske John, som hun vist nok allerede har et eller andet forhold til...

Langsomt ruller romanen Janas skæbnetunge, alkohol- og voldsprægede familierelationer i den lille by op, efterhånden som hun selv famler og sanser sig igennem den, og tilbage til en opvækst, der nok kan chokere de fleste. Det kan lyde som den rene jammer socialrealisme, men fine elementer af poesi og håb gør bogen tålelig at holde fast i og jeg vil gerne anbefale den til dem, der godt kan lide en god fortælling om det klaustrofobiske og fængslende liv på landet.

Og landet i Sverige minder selvfølgelig meget om det danske, men er altså helt sikkert liiige lidt mere "på landet" end i lille tætbefolkede Danmark. 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Jeg tog ned til bror : roman

Af Karin Smirnoff (f. 1964) (2020)
Jana vokser op på en gård i Nordsverige med en utilregnelig og afstumpet hustyran af en far. Nu er Jana voksen og ven...
Læs mere