Tomat

Af
06.11.20

Dejlig højtlæsningsbog med masser af billeder af Mette Eike Neerlin og Kamila Slocinska

Tomat handler om en stille og indadvendt skolepige, som har meget svært ved at slippe sin indre tankeverden og fylde sin plads i klassen ud:

 ”Jeg er bedst til at tænke det, jeg vil sige.  Det, jeg ville have sagt. Ofte er de andre nået videre til noget helt andet, når jeg er færdig med at tænke. Hvis jeg skulle sige det, jeg tænker, ville jeg aldrig blive færdig med at tale. Når jeg skal tænke det, jeg vil sige, får jeg aldrig sagt ret meget.”

Pigen er meget stille og eftertænksom, og hun er rigtig god til at observere sine klassekammerater. En af klassekammeraterne er den meget bramfri og ligefremme Iris, som mener, at vores følsomme hovedperson glor og tænker alt for meget. Og det gør hun, pigen. Hun tænker hele tiden på hvad andre folk tænker. Om hende, om hinanden og om alt muligt andet.

Tankerne fylder pigens hoved dagen lang. Læreren siger, at hun skal lade være med at gemme sig og spekulere lidt mindre. Men så tænker hun på det. Hvordan tænker man mindre? Og hvordan holder man op med at være opmærksom på andre mennesker?

Det er svært at gå i skole.

Da læreren en dag skal hente noget midt i en time, giver han pigen kridtet og beder hende være lærer lidt. Og så står hun dér. Alene foran hele klassen. Og ved ikke hvad hun skal sige. Hun bliver helt rød i hovedet. Så kommer tilråbene: ”Tomat!” Og det er Iris, der fører an.

Et par dage efter opstår der en konflikt imellem Iris og to af drengene i en idrætstime. Pigen ser det hele fra sin plads på sidelinjen. Og hun siger pludselig fra og forsvarer Iris, da hele klassen efterfølgende mener, at det er Iris, der er skyld i konflikten. For pigen har set Iris, og ved hvad det er hun er ked af. En sorg, som kun ganske kort omtales i teksten, men superfint illustreres i billederne i starten af bogen.

Efter skole kommer læreren hen til pigen. Han siger ikke noget. Kigger bare på hende. Og lige der forstår hun, at det er helt fint at være hende.

Ligeså stille og underspillet teksten beskriver pigen, ligeså ekspressive er Kamilla Slocinskas illustrationer bogen igennem. Pigen er let at kende med røde kinder, og hendes tankemylder illustreres smukt på dette opslag:

Vi ser verden, som pigen oplever den i illustrationerne – men ind i mellem også fra andre vinkler. Jeg er vild med illustrationerne, som er med til at give teksten vinger.

'Tomat' er en dejlig bog at læse sammen med meget at tale om bagefter. Det er så stærk og fin en stemme Mette Eike Neerlin og Kamilla Slocinska har givet den lille pige. Alle voksne vil have godt af at læse ’Tomat’ i en verden, der ofte glemmer, hvor svært det er at kræve sin plads, når man nu ikke føler sig særlig vigtig.

Jeg vil varmt anbefale ”Tomat” til børn fra 6 år og deres voksne.

Materialer
GennemseGennemse
  • Billedbog

Tomat

Af Mette E. Neerlin, Kamila Slocinska (2018)
Billedbog om en pige, som tænker det, hun gerne vil sige, men ikke siger det - indtil en dag, hvor det er vigtigt at ...
Læs mere