Det Danmark du kender

Det Danmark du kender

Af
20.05.21

Er det Danmark du kender væk? Har vi mistet sammenholdet og hvornår skete det lige?

Peder Frederik Jensen har skrevet en stærk fortælling om Lolland og lollikkerne på godt og ondt.

Den socialdemokratiske borgmester Morten er på vej hjem til Lolland. Det er nat, han er fuld. Hans liv er i opløsning. Han står overfor valget mellem sin kone og elskerinden og måske er der plads til ham i en kommende regering. Han vil være den første faguddannede statsminister i mange år. Det tænker han på, lige inden han rammer et avisbud, der dukker op ud af ingenting.

Avisbuddet Niels kommer fra et hjem, hvor moren prostituerer sig for at få økonomien til at hænge sammen. Niels selv har store planer: Han vil være student og så vil han i forsvaret.

Ulykken kæder fire personers liv og skæbner sammen.

’Det Danmark du kender’ er en af den slags romaner der ikke behøver den store handling for at fungere.
Vi møder mønsterbryderen, lastbilchaufføren, arvingen til det store gods (der ikke helt ved om hun gider at bo på Lolland) og den idealistiske borgmester, der har tabt sig selv i alle ambitionerne for sig selv og for sin fødeø. Vi møder de lollikker der fungerer, men også de mennesker der er havnet på samfundets bund uden nogen mulighed for at komme derfra. Vi møder også frustrationen over at bo i et samfund som politikerne kalder for udkantsdanmark, men også det sammenhold det giver at føle sig udenfor.

Bogens forfatter Peder Frederik Jensen udtalte selv i forbindelse med udgivelsen af bogen: ude i landet finder man mennesker, der lever så fattigt og trængt, at de færreste velstillede murstensmillionærer reelt kan forstå det’

Romanen er et tankevækkende og troværdigt portræt af et Lolland som mange ikke kender så godt. Jeg vil varmt anbefale den til læsere af danske socialrealistiske romaner.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Det Danmark du kender

Af Peder Frederik Jensen (2020)
Den unge fremadstræbende Niels fra samfundets bund og borgmester Morten Jørgensen støder fatalt sammen en tidlig morg...
Læs mere