Vi er fem af Matias Faldbakken

Vi er fem af Matias Faldbakken

Af
28.09.20

Vi er fem af norske Matias Faldbakken er en meget syret fortælling, som starter meget i stil med noget, som ligeledes norske Erlend Loe kunne have skrevet. Sjovt, hyggeligt og lidt skævt. Men så skal jeg lige love for at det hele får lige et "nyk" mere i løbet af fortællingen. 

Romanen handler om Tormod, som er en klog, smuk familiefar med to børn - Alf og Helene - som bor i en lille norsk bygd og nok mest pga. sit noget belastende forhold i ungdommen til sprut og speed (i den lokale slang kaldet marcipan) ikke er endt med at blive naturvidenskabelig forsker eller andet akademisk, som han ellers viste store evner for som ung, men er blevet en meget dygtig tømrer og er blevet gift med sin ungdomskæreste, frisøren Liv, med det smukke hår. Hår som kommer til at spille en stor rolle i fortællingen. Det fornemmes hurtigt at han har potentiale til meget mere og at der derfor ulmer en stor rastløshed i ham.

Han begynder nok blandt andet derfor at eksperimentere med dynamisk ler, knetler, efter at deres hund Snuske, på mystisk vis, er forsvundet. Det, der på mange måder, starter som en skurrende, skævt ironisk, socialrealistisk roman, ekspanderer ind i noget som bedst kan beskrives som en dystopisk thriller, hvor man fodret med underfundige, fremragende personkarakteristikker, bliver katapulteret ind i noget der mest af alt minder om helt moderne science fiction fortællinger, som Netflix-serien Stranger Things eller Walking Dead, bare med en norsk langmodig, suggestiv stemning. 

Der er så meget forskelligt på spil på en gang i den her fantastiske roman: Moderne manderoller, familieliv, klimakrise og meget mere, og det er samtidig helt utroligt godt skrevet. Det er en af de romaner, hvor man får lyst til at smaaaage meget længe på alle sætninger. Jeg tror at mange læsere lader sig forføre til at læse den færdig, selvom de faktisk ikke rigtigt kan lide udviklingen i romanen. Den er irriterende klistret og fedtet.  

Lad Vi er fem blive din næste læseoplevelse, hvis du er frisk på noget, hvor du ikke helt kan regne med, hvad der skal ske. Hvis du godt kan lide at blive udfordret. Og glæd dig til den næste Karl Ove Knausgård roman, som også forlader den realistiske genre, har jeg lige læst, til fordel for noget overnaturligt fantastisk. Nogle af de norske forfattere er i en helt særlig liga. 

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Vi er fem : roman

Af Matias Faldbakken (2020)
Tormod eksperimenterer med ler i værkstedet og snart er lerklumpen blevet en hjælp i køkkenet og en legekammerat. En ...
Læs mere