Thomas holder bogen Om udregning af rumfang

Om udregning af rumfang af Solvej Balle

Af
19.08.20

Solvej Balle er en af de måske lidt glemte virkelig gode danske forfattere, som kom frem i 80'erne. Jeg har ikke læst noget af hende, men godt hørt om hende. Men jeg skal lige love for at jeg nu har fået øjnene op for hende.

Romanen, Om udregning af rumfang, som er en del af en septologi* fra i år kommer med helt fremragende anmeldelser og jeg kan kun sige: De er fortjente og til alle litteraturinteresserede med lyst til det filosofiske og mystiske: Læs den! 

Den handler om det antikvarhandlende par Tara og Thomas, der bor i en lille by i Nordfrankrig. Der hænder det mystiske og forfærdelige at Tara genlever den 18. november dag ud og dag ind, samtidig med at Thomas sådan set også gør det, men han er ikke klar over det. Den 18. november er for ham en helt ny dag, mens den for Tara lægger sig til en række foregårende, hvor gentagelserne i vejret, hvem, der går hvor på hvilket tidspunkt, fortsætter og fortsætter. Det er ret meget ligesom i den sjove og udmærkede film Groundhog Day med Tom Bil Murray, blot noget mere manende og sindsoprivende. 

Tara bliver ældre og ældre, mens Thomas bibeholder den samme alder. Thomas vågner hver morgen og kan ikke huske at de to, sammen, dagen før, har forsøgt at løse mysteriet, elsket eller andet. Perspektivet i bogen er Taras og jo længere vi kommer ind i romanen, der er isnende, detaljeret og flot skrevet, står det mere og mere klart hvor ja, skrækindjagende, tilfangetagende monotont hendes liv bliver. 

Som man næsten kan regne ud lægger romanen op til en hel masse eksistentielle fornemmelser og tanker, og jeg glæder mig virkelig til fortsættelserne. Jeg er virkelig spændt på hvordan næste bind starter fx. Bliver det mere af det samme eller er det et helt nyt univers. 

Om udregning af rumfang sidder stadig solidt i mig med sin både uhyggelige, men også meget kærlige, livsbekræftende sfære, og jeg tror det er en af de romaner som jeg vil hive frem i tankerne mange gange i mit fortsatte liv. 

* En serie på hele syv bind - ligesom for i øvrigt Asta Olivia Nordenhof med Scandinavian Star septologien er i gang med. Og ligesom med Om udregning af rumfang, er kun første bind, nemlig Penge på lommen, udkommet. Læs blogindlæg om Penge på lommen

 

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Om udregning af rumfang. Bind 1

Af Solvej Balle (2020)
Tara og Thomas bliver fanget af en dag der bliver ved med at gentage sig selv. Tara oplever den 18. november igen og ...
Læs mere