Thomas står med Penge på lommen i hånden

Penge på lommen af Asta Olivia Nordenhof

Af
20.05.20

Penge på lommen er første del af en septologi, som tager udgangspunkt i Scandinavian Star skibskatastrofen i april 1990, som har fornyet aktualitet i form af en ny dokumentarserie, som afdækker nyt i det mysterie og som netop har kørt i TV på Danmarks Radio. Septologien har digter og forfatter Asta Olivia Nordenhof allerede titler på - de står i slutningen af romanen - og vist også planlagt indholdet af. 

Asta Olivia Nordenhof er ellers mest kendt som en af de vigtigste digtere fra 2010'erne, hvor hun i 2013 udkom med den meget personlige, anklagende og fremragende digtsamling: Det nemme og det ensomme.

Det er således ikke nogen overraskelse at Asta Olivia Nordenhof kan skrive følsomt og fint sansende, men at Penge på lommen samtidig er en slags socialrealistisk, samfundskritisk roman, overrasker alligevel. Jeg har aldrig læst en bog, der emmer så meget af kapitalismekritik og samtidig kommer dybt ind under huden på hovedpersonerne. 

Hovedpersonerne er de to hårdt prøvede personer Kurt og Maggie, som formår at bygge et forhold op, som er fyldt med jalousi og afhængighed, men fordi at man ser det fra hver deres synsvinkel kan man som læser forstå dem begge. 

Penge på lommen har en personskildring, som måske er noget af det bedste, som jeg nogensinde har læst, samtidig med at den er en indædt kritisk af et samfundssystem, der sætter profit over menneskeliv - eksemplificeret ved en sandsynliggørelse både af at Scandinavian Star branden blev påsat for at få forsikringspenge udbetalt, og at skibet ikke var sikkerhedsmæssigt klar til at sejle med de mange passagerer.

Hvordan de to meget forskellige fokus kan hænge sammen i en roman, synes jeg at du selv skal finde ud af ved at læse Penge på lommen. Måske årets bedste danske roman?

Den har i hvert fald lige fået EU's litteraturpris 
 

Materialer
Asta Olivia Nordenhof (f. 1988): Penge på lommen GennemseGennemse
  • Bog

Penge på lommen

Af Asta Olivia Nordenhof (f. 1988) (2020)
Ægteparret Kurt og Maggie har efter barske erfaringer med livet, fundet sammen i et ægteskab på godt og ondt. Mens Ma...
Læs mere