Selma-serien

Af
16.12.20

Børneromaner af Puk Krogsøe

Min datter på 9 og jeg læser bøger sammen. Hver aften inden hun skal i seng, sidder vi sammen og læser på skift et kapitel for hinanden. På den måde får vi en masse fælles læseoplevelser og en rolig hyggestund sammen, lige inden hun skal sove. Vi er begge ret glade for lidt tøsede seriebøger. En af de seneste serier vi har læst, er Selma-serien af Puk Krogsøe.

Selma-serien består af fire bøger, der alle har pigen Selma som hovedperson. Selma er en helt almindelig pige, som går i en helt almindelig klasse og har helt almindelige og let genkendelige hverdagsproblemer.

Da vi møder Selma i den første bog, ”Aldrig mere venner”, er hun blevet uvenner med bedsteveninden, Maja, fordi de begge har fået den samme jakke (!) Maja er populær og finder hurtigt en ny bedsteveninde. Men hvor kan Selma være med, nu hun ikke længere har Maja ved sin side? Det er svært at finde nye veninder. Samtidig starter Hjalte i klassen. Han er rigtig sød og Selma bliver hurtigt gode venner med ham. Men Hjalte er sød ved alle, så Selma har svært ved at have ham for sig selv. Hjalte har en virkelig sød mor, som hjælper Selma med at sige fra og løse nogle af problemerne med de andre piger i klassen.

Selma har en super sød mormor, som forstår hende bedre end Selma tror. Mormor giver hende ”De gode tings bog”. I bogen kan Selma hver dag notere de gode ting der er sket, for som mormor siger: ”Det, du giver opmærksomhed, vokser”. Bogen er med til at hjælpe Selma igennem den svære tid efter bruddet med Maja. I slutningen af hvert kapitel i bøgerne kan vi læse Selmas noter, som hun gør sig umage for at holde positive, efter mormors opskrift.

I bog 2, ”Kærester?” finder Selma lige så stille ud af, at hun har følelser for Hjalte. Men er de gengældt? Og hvad med de nye veninder, Katja og Anne. Hvad siger de til de til det hele? Og vil de starte til hip-hop sammen med Selma på det hold, som Hjaltes storebror Sebastian kører? Maja og hendes nye bedsteveninde Ditte starter også på hip-hop holdet, og det er svært for Selma at finde ud af hvordan hun skal være og se ud, for at passe ind.

I bog 3, ”Du’ for meget” starter Samira i klassen. Smukke, søde og dygtige Samira, som alle godt kan lide. Selma vil gerne være veninder med Samira, men det vil Maja også. Og Hjalte er også lidt for interesseret i hende, synes Selma. Det er svært både at være sød ved Samira og jaloux på hende på én gang. Er Samira bare lidt for meget, når alle drengene hænger omkring hende hele tiden? Eller er det Selma, der er for meget, fordi hun bliver usikker og har svært ved at finde ud af, hvordan hun skal opføre sig?

I den fjerde og sidste bog ”Hvad har du gjort?!” tager Selma sig endelig sammen til at sende Hjalte en sms og spørge, om de skal være mere end bare venner? Det tager ham uendelig lang tid at svare, at han synes, at de skal fortsætte med at være venner. Noget af en mavepuster for Selma.  I mellemtiden er pigerne i klassen inviteret til tøsefødselsdag hos Maja. Under en gemmeleg finder Selma Majas hemmelige dagbog. Hun kommer til at læse i bogen og opdager, at Maja har en spiseforstyrrelse. Hun kaster op og er bange for at blive fed. Selma har svært ved at bære på Majas hemmelighed. Hun vil gerne hjælpe, men kæmper med at finde ud af hvordan hun bedst kan gøre det. Midt i alt det svære begynder Oliver fra parallelklassen at vise interesse for Selma. Han er supersød og inviterer hende ud. Men så begynder Hjalte pludselig at opføre sig rigtig dumt og tarveligt overfor Selma. Hvad sker der lige for ham?

Både min datter og jeg var ret optagede af Selma-serien. Vi kunne godt lide, at Selma langt fra er perfekt. Hun både gør og siger dumme ting – men hun prøver på at gøre det rigtige og tænke positivt, selvom det tit er svært. Det er en rigtig god ide, at forfatteren lader mormor give Selma ”De gode tings bog” – og at vi får lov at læse med i den. Vi følte, at vi kom til at kende Selma rigtig godt undervejs i bøgerne – og vi kunne sagtens have læst mere om hende.

Alle Selma-bøgerne ligger som lydbøger på eReolen og eReolen GO!, som alle folkeskoleelever i Næstved Kommune har adgang til med deres UNI login.

Min datter og jeg vil varmt anbefale Selma-serien til piger på 9-13 år (og deres mødre).

Rigtig god læselyst!

Materialer
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Aldrig mere venner

Af Puk Krogsøe (2018)
Selma bliver holdt udenfor at sin tidligere bedste veninde, Maja. Det er hårdt at føle sig helt alene. Selma har aldr...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Kærester?

Af Puk Krogsøe (2018)
Selma ikke helt finde ud af, om hun er forelsket i Hjalte. Han er bare god at snakke med, men han er måske også mere ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Du' for meget!

Af Puk Krogsøe (2019)
Selma vil gerne være veninde med Samira, ny pige i klassen. Men da Hjalte også synes, at Samira er sød, bliver Selma ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Hvad har du gjort?!

Af Puk Krogsøe (2019)
Maja og Selma er blevet venner igen, men så kommer Selma til at afsløre en stor hemmelighed. Og da Selma endelig får ...
Læs mere