Sommerbogen for børn: Dét skal du læse!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
08.07.21
Læsekonkurrencen Sommerbogen er godt i gang, og her er anbefalinger fra vores børnekulturformidler Sofie, til din sommerferielæsning.

Man behøver ikke være en super-læser for at kunne deltage i Sommerbogen 2021. Hver deltager skal have læst mindst 3 bøger og udfra disse have løst 10 af læseudfordringerne på udfordringsarket.
Udfordringerne varierer i sværhedsgrad og er inddelt i 3 kategorier: 
•    Simpel og ligetil
•    Udfordrende 
•    Avanceret.   

Hent udfordringsarket her

3 nye børnebøger til din sommerferie

Her er 3 anbefalinger på spændende, nye børnebøger, der garanterer en masse krydser under kategorien Udfordrende på udfordringsarket til Sommerbogen 2021. 

Indskolingen: En bog om venskab og afsavn

Har du måtte sige farvel til en ven der flyttede væk, en stjålet cykel eller måske et kæledyr? Så kan du måske fine trøst i den fine fortælling om tab og afsavn: Ting der bliver væk (2021), af forfatter Kim Fupz Aakeson. 

I Ting der bliver væk sørger hovedpersonen over, at hans bedsteven Bosse er flyttet til Australien. Pludselig føler han at alting forsvinder, alt fra morfars hukommelse til mælketænder og lommekniv – og han begynder også selv at føle sig usynlig: ”Noa og Villads er bedste venner. Pigerne er bedste venner med hinanden. Jeg er bedste venner med ingen nu. Jeg har det som om jeg er forsvundet. Væk. Næsten.” 

Bogen kommer med fine betragtninger om afsavn og det at miste. Når hovedpersonen snakker med de voksne om det at savne bliver der svaret med ”Thjae”, ”Tid læger alle sår” og ”Arh, du ved” – og det virker som om, de ikke helt forstår, at man altså ikke bare kan købe en ny bedsteven eller få tiden til at gå hurtigt. Men blandt alt det der bliver væk, så finder man måske også nye ting?
Med fine betragtninger og smukke collager af Stian Hole, indbyder bogen til opdagelse og refleksion.  

Krydser på udfordringsarket:

Hvis du stikker næsen i Ting der bliver væk, så har du både læst om venskab, læst en bog du har fået anbefalet af mig og læst en bog af en dansk forfatter – så har du faktisk løst 3 udfordringer på én gang under kategorien udfordrende. 
 

Mellemtrinnet: En uhyggelig børnebog

Kan du lide fantasy og historier om helte på eventyr? Så er det bare med at få fat i Geminiforbandelsen - en episk fortælling om tis og trolddom (2021) af Kim Ace Nielsen, som byder på spænding, venskab og uhygge. 

Rasmus er 13 år, har mistet sine forældre og bor hos en plejefamilie. Rasmus har ikke rigtig nogen venner, og så kan han ikke holde op med at tisse i sengen - men det begynder alt sammen at ændre sig, da den nye dreng, kaldet Xander, flytter ind længere ned af gaden. 
På en udflugt med klassen, hvor Rasmus og Xander er på natteløb, hører de to venner en mærkelig lyd, og lige pludselig bliver de jaget af et kæmpe uhyre. De bliver suget ind i en anden verden: Erytnevia, et land fyldt med magi og monstre. Nu gælder det om at hjælpe menneskene i Erytnevia med at blive befriet af den sorte magi, som borgmesteren holder dem fanget med. 

Lykkes det dem at befri befolkningen i Erytnevia og vende tilbage til deres egen verden?
Geminiforbandelsen er første bind i serien, så hvis du vil med Rasmus og Xander på flere eventyr, er det bare med at læse videre, når de næste bind kommer. 

Krydser på udfordringsarket:

Hvis du stikker næsen i Geminiforbandelsen, så har du både læst en uhyggelig bog, læst en bog med fantasivæsener, læst en bog om venskab og læst en bog med en skurk – så har du løst 4 udfordringer på én gang under kategorien Udfordrende. 
 

Udskolingen: En grafisk roman om at føle sig udenfor

Bliver du nogle gange i tvivl om, hvad du skal sige til andre mennesker, føler dig malplaceret og måske ikke helt sej nok? Så kan du sikkert spejle dig selv i Dagbog fra afgrunden (2020), en fantastisk graphic novel af Lars Kramhøft. I bogen følger man Lars, som tegner i stedet for at feste, går i genbrugstøj og hører anderledes musik end de andre fra 10. klasse. 

Men Lars’s største problem er at han er forelsket i Emma: ”Hvis jeg kunne rive alle tanker om hende ud af mig som ukrudt”. Hvad kan han gøre ved det? Og hvordan stopper Lars det mørke, som har vokset sig frem i ham siden sin fars død og brækker ting i stykker indeni?

Dagbog fra en afgrund er smukt illustreret med en enkelt og udtryksfuld sort streg, og fordi man både følger Lars, når han farver håret sort på badeværelset og i bussen på vej hjem fra fest med opkast på bukserne – så bliver det en meget intim oplevelse at læse med. 

Krydser på udfordringsarket:

Hvis du stikker næsen i Dagbog fra afgrunden, så har du både læst en grafisk roman, læst en bog der ser spændende ud og læst en bog med en dansk forfatter – så har du faktisk løst 3 udfordringer på én gang under kategorien Udfordrende.  

 

Jeg håber du får en dejlig sommer og hygger dig med at læse. 

Mvh. Sofie,
Børnekulturformidler.