Realisten

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.07.21
Bøger om alle de hverdagsdilemmaer, som du kan havne i.

Skilsmisseforældre, venskab, misbrug eller mobning, der er masser af drama i hverdagen. Du kan godt lide at læse om andres hverdag, også selvom deres liv ligger fjernt fra dig. Du kan se det store i det små, og du flygter ikke fra beskrivelser af en græsslåmaskine eller vasketøj. Hvis der kommer et strejf af glimmer eller overraskelse, midt i al hverdagen, gør det kun læseoplevelsen endnu bedre. 
Du er en Realisten, og her er de bedste børne- og ungdomsromaner til dig.   
 

Stargirl - bedste venner

Bogen handler om Nanna, som er en helt almindelig pige, der godt kan lide at synge. En dag går hendes sang viralt, og pludselig er hun kendt af alle under sit kunstnernavn, Star Girl. Til at begynde med ved ikke engang hendes bedste veninde, Luna, at hun er Star Girl, men det er svært at blive ved med at gemme sig bag den gyldne maske, som Nanna har på, når hun optræder. Serien er skrevet af Nicole Boyle Rødtnes, og der er indtil videre udkommet 10 bind. Bøgerne kommer rigtig fint omkring emner som venskab, jalousi, mobning og kærlighed, som optager mange af de 9-11-årige.

Måske i morgen

17-årige Lulu bor alene med sin psykisk ustabile mor. Lulu må se drømmen om at komme på gymnasiet smuldre, da hendes mor har en dårlig periode under hendes afsluttende eksaminer i folkeskolen. Hun har fritidsjob i en blomsterbutik, som ejes af en tyrkisk familie. De tilbyder hende flere timer, men Lulus mor modsætter sig. Lulu føler ikke rigtig, at hun hører til nogen steder - lige indtil hun kommer med i en pigebande. Men alt har sin pris - også pigernes loyalitet. Det er en barsk historie om Lulu, der skal prøve at finde sin egen vej. Bogen er skrevet af Inez Gavilanes og er et godt valg for de 13-16 årige. 

Ud med Knud

”Hjælp! Mit navn er William – William Vådeskud og jeg er strandet på toppen af et redskabsskur!”. Knud har udfordret William til at gå som en rigtig dreng, og rigtige drenge går i fugleflugtslinje, gennem folks haver og ikke på veje, og nu er William fanget af en gal kamphund. I ”Ud med Knud” af Jesper Wung-Sung, følger man 12-årige Williams sygdomsforløb med kræft og hans hemmelige ven Knud. Bogen har flere humoristiske scener og barske betragtninger, og kan lægge op til fine snakke om livet med sygdom. Hvis du er mellem 12-16 år, så vil du være godt underholdt, når du læser om William og Knud. 

Har du alligevel ikke helt lyst til at læse om hverdagsdillemaer? Hvis du har mere lyst til bøger, der kan give dig noget fakta, så er du måske mere Funfact'eren. Eller vil du hellere læse om hele verdens problemer? Så er du måske mere Den engagerede.

Hvis du stadig er i tvivl om, hvilken type ferielæser du er, så kan du hoppe tilbage til læseguiden her

Ekstra til Realisten: