Sommerbogen: Det skal du læse!

Af Anonym (ikke efterprøvet)
21.07.21
Læsekonkurrencen Sommerbogen er godt i gang, og her er anbefalinger fra vores børnekulturformidler, Eva, til din sommerferielæsning.

Man behøver ikke være en super-læser for at kunne deltage i Sommerbogen 2021. Hver deltager skal have læst mindst 3 bøger og ud fra dem løse 10 af læseudfordringerne på udfordringsarket.

Udfordringerne varierer i sværhedsgrad og er inddelt i 3 kategorier: 
•    Simpel og ligetil
•    Udfordrende 
•    Avanceret.   

Hent udfordringsarket ved at følge linket her

Anbefalinger: Det skal du læse
Her er nogle anbefalinger på bøger under kategorien Avanceret

Til indskolingen

Star Galaxy af Maria Frantzen Sanko i Alineas Rød Læseklub serie

I denne spændende bog møder vi My og Runa, som hver eftermiddag spiller deres yndlingsspil, Star Galaxy, på deres iPads. Pigerne mødes med Lise inde i spillet og snakker med hende om alt muligt. Om skolen, tøj og de søde drenge, der er inde i spillet.

Star Galaxy er en helt anden verden. Gaderne i Star City er fyldt med liv. Der er lys, der blinker i mange farver. Der er caféer. Butikker med tøj og sko og alle mulige lækre ting. My, Runa og Lise tuller rundt arm i arm i byen. Går på café og spiser is. Shopper stilede ting til deres lækre huse inde i spillet.

Pludselig skriver Lise til My og Runa i chatten, at hun gerne vil mødes med dem i virkeligheden. My er spændt, men også nervøs, for er det en god idé at mødes med en man kun kender fra et spil? Hun når ikke at sige noget, for Runa har allerede svaret Lise, at de gerne vil mødes med hende.

På trods af Mys bange anelser, tager de to piger ind til byen for at møde Lise dagen efter. Det er bare ikke Lise, der kommer for at mødes med dem, men en mand i en rød frakke….  
Pigerne flygter rædselsslagne og får brug for deres mødres hjælp til at klare situationen. 

Hvordan det hele ender, kan du læse i Star Galaxy, som er en rigtig god og spændende bog om venskab og det at mødes med nogen i den virkelige verden, som man kun kender fra et spil på nettet.

Af udfordringer på arket: Avanceret, valgte jeg at ”læse en bog som en anden har valgt for mig”. Det var nemlig min datter, Asta, på 10 år som synes, at jeg skulle læse Star Galaxy. 
Bogen er ret ny, så jeg kunne også sætte kryds ved ”læs en bog der er udgivet i 2021”.

Til mellemtrinnet

Ellens ark af Rebecca Bach-Lauritsen handler om Ellen, som mister sin lillebror, David.

David dør en mandag. Den dag kommer han før hjem end Ellen. Det gør David hver mandag. Men denne her mandag falder David ned af trappen hjemme i entréen og dør af faldet ned på flisegulvet. Man kan dø på langt vildere måder. Men man kan altså også dø helt hverdagsagtigt. Man dør lige meget af den grund.

I bogen oplever vi tiden efter Davids død set gennem Ellens øjne. Hun kæmper med at finde ud af, hvordan hun kan være i verden, når David ikke er i den mere. Alt og ingenting minder Ellen om David. Et af de meget korte, men også meget rammende kapitler lyder sådan her: 

Datid/ David
Ellen har engelsk. De øver datid.
Han er. Han var
Han går. Han gik
Han falder. Han faldt
Ellen er træt af datid.

Rebecca Bach-Lauritsen skriver helt fantastisk, synes jeg. I bogen får vi et meget fint og følsomt indblik i Ellens tanker og følelser i den første tid efter Davids død. Det er både underfundigt og hjerteknusende. Ellen gør sig tanker om mange ting – store som små. Er hun for eksempel enebarn, når hun ikke har sin bror længere? For hun er jo ikke det eneste barn i familien. Og hvad med skiltet på postkassen? Der står Davids navn på – men han bor ikke længere sammen med familien …

Hvis du har mod på at læse en bog som både er sørgelig og kærlig og hvis du glæder dig over en forfatter, der er rigtig god til at bruge sproget i korte og rammende kapitler, vil jeg varmt anbefale Ellens Ark.

Af udfordringer på arket: Avanceret, valgte jeg at læse "en bog, der også er en film eller en serie". Ellens Ark havde premiere som animationsfilm for nylig. Du kan læse mere om filmen her

Bogen handler også om "noget jeg ikke vidste noget om i forvejen", nemlig at miste en søskende. Jeg er så heldig, at jeg stadig har begge mine søskende. 

Til udskolingen

Concrete Rose af Angie Thomas fortæller forhistorien til hendes bestseller The hate U give.

Vi er i den sorte ghetto, Garden Heights, i USA. Her møder vi den unge fyr, Maverick, som er søn af en fængslet bandeleder. For at hjælpe sin mor økonomisk, dealer han stoffer for banden The King Lords bag hendes ryg. Det er den eneste måde Maverick har lært at tjene penge på.

Livet er ikke let, men Maverick er kæreste med smukke Lisa, som han elsker højt og han har sin fætter, Dre, som altid har hans ryg. Det samme har hans venner King, Junie og Rico. Man passer på hinanden i ghettoen.

I en periode hvor Maverick og Lisa er fra hinanden, tilbyder King, at Maverick kan være sammen med hans dame, Iesha, for at dulme smerten. Det viser sig at blive et fatalt sidespring - og Maverick bliver far til lille Seven som bare 17-årig.

Lisa dropper igen Maverick, da hun finder ud af, at han har et barn med en anden. Og Iesha kan ikke magte at have drengen, så ham hænger Maverick på, samtidig med at han forsøger at gennemføre det sidste år på high school. Seven er fuldstændig afhængig af Maverick, som begynder at overveje andre måder at tjene penge på, end ved at sælge stoffer.

Da Dre pludselig og fuldstændig uventet bliver slået ihjel på gaden fyldes Maverick med mørke tanker om hævn. For King Lords blodet flyder stadig i hans årer. Man står op for sine brødre og forsvarer sin familie.

Men er det det Maverick virkelig vil? Og hvad med smukke Lisa, som han slet ikke kan slå ud af hovedet?

Jeg kan kun sige: læs den, læs den, læs den! Det er en virkelig god historie! Og samtidig får du en dybere forståelse for Starr, som er hovedpersonen i The hate U give. Jeg får i hvert fald selv lyst til at genlæse den bog, fordi Concrete Rose på mange måder er hele fundamentet under Starrs historie.

Af udfordringer på arket: Avanceret, læste jeg her ”en bog på mindst 300 sider” (Concrete Rose er på 324 sider) og ”en bog udgivet i 2021”.

Vi har både bogen på dansk og på engelsk på Næstved Bibliotek, så er du mere til at læse på originalsprog, er det en mulighed her. Gør du det, kan du også sætte kryds ved "læs en bog på engelsk" på udfordringsarket.

Hav en rigtig dejlig sommerferie og bare læs, læs, læs!

Mange hilsner fra kulturformidler Eva

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Star Galaxy

Af Maria Frantzen Sanko (2021)
My og Runa chatter med Lise hver dag, når de i fritiden spiller computerspillet Star Galaxy. Nu vil Lise gerne mødes ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Ellens ark

Af Rebecca Bach-Lauritsen (2015)
Ellen mister sin lillebror, der dør ved en ulykke. Familien er hårdt ramt af sorgen. Vi følger Ellens tanker og følel...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Concrete rose

Af Angie Thomas (2021)
Barsk bog om livet i Garden Heights, hvor bandekriminalitet, skyderier og handel med stoffer er hverdag. Historien er...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Concrete rose

Af Angie Thomas (2021)
With his King Lord dad in prison and his mom working two jobs, seventeen-year-old Maverick Carter helps the only way ...
Læs mere