Det øjeblik du tvivler

Af
01.07.20

Ny YA roman af Sarah Engell

Jeg er vild med Sarah Engells bøger! Hun skriver de mest rå og vedkommende ungdomsbøger, og er ikke bange for at skrive om det, der gør allermest ondt og er super sårbart.

Den nye roman ”Det øjeblik du tvivler” er ingen undtagelse. Historien handler om den 18-årige skaterpige Vigga, som kæmper for at slå igennem i sin meget mandsdominerede sport. Vigga er et kæmpe talent, men gøres gang på gang til grin af drengene – både blandt hendes egne holdkammerater og modstanderne til konkurrencer – blot fordi hun er en pige.

Vigga bor alene i en lille lejlighed på Nørrebro. Hendes forældre er skilt. Faderen har en ny familie, og hendes mor er rejst til USA for at forfølge sin skuespillerdrøm. Så Vigga står meget alene, og må gøre sig hård, for at klare sig igennem. Heldigvis har hun bedsteveninden Bella og vennen Karlos, som også begge er skatere.

Vigga satser stort på agressive inline skating og drømmer om at få en sponsor og deltage i de store internationale konkurrencer. Hun bruger Instagram til at poste videoer af sig selv på skaterbanen, og vil gerne bevise, at piger er lige så gode skatere som drenge. Derfor har hun droppet dating. Ingen dreng skal stå i vejen for hendes ambitioner på ramperne. Kærlighed er noget fis.

Til en konkurrence møder Vigga den lidt ældre skaterpige, Sophia. Hun fortæller Vigga, at det er vigtigt at arbejde med det mentale og turde udfordre sig selv, for at blive rigtig god. ”Gør det, du er allermest bange for. Og se så, hvad der sker på banen,” siger hun. Derfor vælger Vigga at sige ja til at gå på dobbeltdate med Bella og to fyre ugen efter, på trods af at hun jo ellers havde droppet dating og kærlighed.

Daten udvikler sig meget anderledes, end Vigga havde forventet. Hun forelsker sig hovedkulds i William – som ellers var Bellas date – og flyver pludselig afsted på en lyserød sky sammen med ham. Vigga tilbringer mere og mere tid sammen med William, der både er lækker og cool, men også ser og forstår hende på en måde hun aldrig har prøvet at blive set og forstået før.

Bella accepterer forholdet imellem de to, men trækker sig lidt fra Vigga for at slikke sine sår oven på at være blevet droppet af William. Samtidig begynder Vigga at modtage hadske kommentarer på sin Instagram fra en der kalder sig Justdiebitch. Kommentarer der nedgør hende og lover at knække hende. Og som kun bliver mere hadske, jo mere Vigga og Williams forhold udvikler sig. Mere hadske og intime, for afsenderen kender til nogle Viggas meget personlige forhold. Vigga er et virvar af følelser. Forelskelsen i William. Passionen for at skate. Tvivlen overfor alt og alle, for hvem står bag Justdiebitch? Og skuffelsen over de fraværende forældre.

Midt i dette virvar, bliver Bella udsat for slutshaming på nettet, da en video af hende i seng med en fyr bliver delt som en steppebrand. Vigga ser magtesløst til, imens politiet ingenting vil gøre for at hjælpe veninden, som er ved fuldstændig at miste troen på sig selv og verden omkring hende. Selv vennen Karlos viser sig at være med i en facebookgruppe, hvor fyre deler intime billeder af piger. Det skuffer Vigga så voldsomt, at hun cutter forbindelsen til ham i en periode.

Samtidig bliver Viggas egen forfølger mere og mere ondsindet og ender med at kontakte William for at påstå, at Vigga er ham utro. Det får deres forhold til at tage en uventet drejning, som for alvor fejer benene væk under Vigga. For hvem er hun, når lokummet brænder? Hvordan kan hun redde forholdet til William? Og hvem kan hun stole på, når verden for alvor drejer den forkerte vej? Det vil jeg ikke afsløre her, men læs bogen og få den overraskende slutning!

”Det øjeblik du tvivler” er en super vigtig og velskrevet bog om at klare sig i en mandsdomineret verden som ung kvinde. Det er samtidig en bog om slutshaming, hævnporno og stalking, som i den grad får de små hår til at rejse sig, når man læser den. Hvorfor er det, at unge mænd er nogle farlige karle, når de fører sig frem, nedlægger damer og opfører sig nedladende og dumt, imens piger bliver udskammet offentligt på nettet for langt mindre forseelser? Og hvorfor gør vi som samfund ikke mere for at stoppe denne tendens?

Sarah Engell har skrevet endnu en vigtig ungdomsroman, som jeg slugte og næsten ikke kunne slippe igen. Læs den, læs den, læs den!

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Det øjeblik du tvivler

Af Sarah Engell (2020)
18-årige Vigga er en af de sejeste kvindelige skatere i København. Man må være hårdhudet for at være kvinde i en ekst...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Det øjeblik du tvivler

Af Sarah Engell (2020)
18-årige Vigga er en af de sejeste kvindelige skatere i København. Man må være hårdhudet for at være kvinde i en ekst...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Tag gaden tilbage

Af Sarah Engell, Sanne Munk Jensen (2019)
16-årige Polly kæmper for bare at få lov til at være sig selv og udleve sine drømme. Men efter en vild fest bliver hu...
Læs mere
Sarah Engell: Hjertet er 1 organ GennemseGennemse
  • Bog

Hjertet er 1 organ

Af Sarah Engell (2016)
Lucca er 17 og forsøger at fortrænge sine problemer ved cutting. Da hun bliver forelsket i en anden pige, som er mege...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

21 måder at dø

Af Sarah Engell (2016)
Engang var de 15-årige Stella og Amalie bedste veninder. Med udgangspunkt i jalousi lægger Amalie Stella for had og f...
Læs mere