Arven

Af
14.05.20

Action bog af Jan Kjær

Axel går i 9. klasse og er dødtræt af skolen. Særligt Bio-Sten stiller krav og er på nakken af ham, synes han. Heldigvis bakker Axels forældre deres forkælede søn op – der er ingen, der skal stille krav til ham!

Om eftermiddagen bruger Axel det meste af sin tid på at game med klassekammeraten Tjip. Hans forældre har travlt med hver deres karrierejob. De tjener begge godt, men er ofte lidt fraværende overfor Axel på grund af deres arbejde.

Da historie begynder, skal Axel med sine forældre til mormor Ellens fødselsdag. Ellen bor på plejehjem og sidder savlende og fjern i sin kørestol. Som en fucking grøntsag. Axel hader mormor Ellens fødselsdage. Hele familien tropper op som en samling hyklere og skamroser mormor, fordi de er bange for at gå glip af arven, når hun dør. Mormor Ellen skulle efter sigende have en god portion guld liggende på kistebunden.

Da Axel er på vej hjem fra skole efter endnu en opsang fra Bio-Sten en dag kort efter mormor Ellens fødselsdag, står hun pludselig lyslevende foran ham. Mormor Ellen. Klædt fornemt på i selskabskjole og hat. Hun inviterer Axel med på en rejse, så de sammen kan tage ud og finde hans arv. Ellen beder Axel møde hende om tre dage – på Café Victor i Istanbul.

Axel bliver helt vild af spænding. Mormor Ellen har valgt ham til sin arving – og nu skal de på skattejagt for at finde hans arv. Axel er sikker på, at der venter ham et liv i rigdom, sus og dus. Han bilder sin mor ind, at han skal på en tur med skolen til Bruxelles for at lære om EU – og får hende på den måde til at hoste op med 3000 kroner, så han har til rejsen til Istanbul.

Som aftalt finder Axel mormor Ellen på Café Victor i Istanbul og så går skattejagten ellers i gang. Men det bliver ikke helt så let, som Axel havde forestillet sig. Det er hårdt arbejde at være skattejæger. Og mormor Ellen er en skrap dame. Hun forlanger både at han holder op med at bande og ryge, og at han opfører sig ordentligt. Axel er ikke vant til at skulle yde en indsats for at opnå det han gerne vil, og han hader at blive kommanderet rundt med af mormor Ellen. Hun får ham til at love ikke at bebrejde andre for hans egne problemer, og at tage ansvar for sit eget liv. For Ellen vil ikke have en selvoptaget og ansvarsløs arving.

Men da mormor Ellen stiller Axel yderligere prøvelser i udsigt, bliver det for meget for ham og han stikker af. Det skulle han aldrig have gjort. Nu er Axel alene i en by han ikke kender. Natten begynder at falde på og de mere skumle eksistenser kommer frem...

Mon Axel finder hjem? Hvad med arven? Og mormor Ellen? Det vil jeg ikke afsløre her, men læs bogen og få de overraskende svar.

Det er en rigtig fin action historie Jan Kjær har skrevet her. Med både humor, spænding og action fortæller han historien om Axel, der langsomt finder ud af, at det er vigtigt at yde en indsats og tage ansvar for sit eget forkælede liv. Det sker gennem en hæsblæsende skattejagt fra Danmark til Istanbul - og retur. Kapitlerne er korte og afsluttes altid med en cliffhanger, så man bare bliver nødt til at læse videre.

Jeg vil varmt anbefale ”Arven” til drenge og piger på 9-12 år med hang til action og spænding.

Rigtig god læselyst!

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Arven

Af Jan Kjær (f. 1971) (2019)
Axel er en forkælet teenager, der kun gider at spille computerspil med sine venner. Det ændrer sig, da mormor Ellen u...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Arven

Af Jan Kjær (f. 1971) (2020)
Axel er en forkælet teenager, der kun gider at spille computerspil med sine venner. Det ændrer sig, da mormor Ellen u...
Læs mere