Five feet apart

Af
07.05.20

YA roman af Rachael Lippincott

I denne uge har jeg for første gang prøvet at høre en lydbog på engelsk på eReolen Globals app, Libby. Valget faldt på Rachael Lippincotts YA roman med den meget aktuelle titel ”Five feet apart”:

Stella er CF’er. Hun lider af lungesygdommen cystisk fibrose, som langsomt nedsætter hendes lungefunktion. Stella vil få brug for en lungetransplantation for at overleve, og er meget stærkt opsat på at følge sin behandling og tage sin medicin til punkt og prikke, så hun er klar den dag hun får mulighed for at få nye lunger. Stella har været syg siden hun var seks og har været inde og ude af hospitalet et utal af gange. Bare en lille infektion er farlig for hende, og kan medføre indlæggelse. Hun er opdraget til altid at holde mindst seks feets afstand til sine medpatienter (ca. 2 meter – det lyder bekendt, ikke?)

Da vi møder Stella, er hun netop blevet indlagt – igen – og går glip af afslutningsturen med sine high school venner. Heldigvis er Stellas bedste ven og tro følgesvend, Poe, også indlagt. Det samme er Will, som Stella ikke har mødt før. Will har CF ligesom Stella og Poe, men er også angrebet af den multiresistente bakterie Cepacia. Det betyder, at han aldrig vil kunne få en lungetransplantation – og at han skal passe på ikke at komme for tæt på andre CF’ere, for ikke at smitte dem.

Will er Stellas modsætning. Han er træt af alle de behandlinger, al’ den medicin og alle de indlæggelser. Han glæder sig til at blive 18, så hans mor ikke længer kan fastholde ham i behandling. Will vil ud at opleve verden. Ud at leve. Og i mellemtiden gør han hvad han kan for IKKE at følge sin behandling.

Stella bliver vred over Wills oprør imod sygdommen og insisterer på, at hjælpe ham med at følge sin behandling. Det betyder, at de kommer til at tale en del med hinanden – og at der spirer en umulig forelskelse imellem de to. Stella ved godt, at Will kan være livsfarlig for hende, men alligevel kan hun ikke holde sig fra ham, og de to meters afstand, som patienter med cystisk fibrose skal holde sig fra hinanden, føles hurtigt som en straf. Ville det virkelig være så farligt, hvis de kunne stjæle bare lidt af afstanden tilbage og kun holde sig five feet apart?

Historien er på mange måder ret forudsigelig, men den er også både sød og hjerteskærende, uden på nogen måde at kamme over. Kapitlerne i bogen er fortalt skiftevis af Stella og Will. Det er set før, men fungerer ret godt, da det er med til at give os et indblik i begge deres tanker og følelser på en rigtig fin måde. Man håber hele tiden på det bedste for Stella og Will, selvom deres kærlighed er umulig og har svære vilkår, når de ikke må komme tæt nok på hinanden til at røre.

Den engelske lydbog, som jeg lyttede til, har to oplæsere; en kvindelig på Stellas kapitler og en mandlig på Wills. Det fungerer rigtig fint, og er med til at give historien liv. Jeg var spændt på, om jeg ville kunne følge med i den engelske oplæsning, men det gik rigtig fint, efter en kort tilvænning.

Bogen er filmatiseret og jeg vil både anbefale bog og film. I filmen har historien en lidt anden slutning end i bogen. Jeg må indrømme, at jeg foretrækker filmens slutning.

Hvis du var vild med ”En flænge i himlen” og rigtig godt kan lide ungdomsbøger om kærlighed, venskab og sorg, så er ”Five feet apart” lige noget for dig!

Rigtig god læselyst!

Materialer
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Five Feet Apart

Af Rachael Lippincott (2018)
Summary: Also a major motion picture starring Cole Sprouse and Haley Lu Richardson! Goodreads Choice Winner, Best ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Five feet apart : halvanden meters afstand

Af Rachael Lippincott (2019)
Stella lider af cystisk fibrose og nu er hun indlagt på sygehuset igen. Her møder hun Will, og det er ikke let at vær...
Læs mere