What to say next

Af
30.04.20

YA roman af Julie Buxbaum

I denne uge har jeg udfordret mig selv og prøvet noget nyt. Jeg har læst en hel roman som e-bog på min telefon – på engelsk!

Det kom sig af, at jeg nåede at låne en stak bøger med hjem inden bibliotekerne lukkede ned i forbindelse med COVID-19. Blandt bøgerne var ”Fortæl mig tre ting” af Julie Buxbaum, som jeg fik læst hurtigt. Alt for hurtigt. For den var lige en af den slags YA romaner jeg rigtig godt kan lide; pige mister sin mor og flytter med far til en anden stat (vi er i USA), da han har mødt en ny kvinde, som de skal flytte sammen med. Pigen har svært ved at falde til på den nye high school, og begynder at modtage mærkelige mails fra en hemmelig afsender. Hun svarer tøvende på en af dem og begynder at skrive sammen med afsenderen. Han (for det er jo selvfølgelig en dreng) hjælper hende med at falde til og viser sig til sidst at være en super hot fyr. Undervejs er der diverse forviklinger og problemer for dem begge, så alt ikke bare er happy-go-lucky. Efter endt læsning af ”Fortæl mig tre ting” ville jeg gerne læse mere, så jeg søgte på forfatteren på eReolen. Her dukkede ”What to say next” op – og jeg blev ledt over på eReolen Global, som jeg gik på via appen Libby.

På Libby ligger der både e- og lydbøger, primært på engelsk. Man kan kun låne to titler ad gangen og har bøgerne i 21 dage. Til gengæld kan man aflevere før tid, og på den måde få mulighed for at låne nyt. Der er ikke særlig mange eksemplarer tilgængelige af hver enkelt titel, så de mest populære må man reservere. Det tog mig ca. 6 uger, før jeg kunne låne ”What to say next”, men den var værd at vente på:

David Drucker er Aspie. Han har Aspergers Syndrom og har haft en rigtig svær skolegang med en masse ydmygelser og mobning. Han har svært ved at aflæse andre mennesker og huske deres navne. Derfor har han en notesbog, som hans elskede storesøster Lauren har hjulpet ham med at lave. I notesbogen har han beskrevet sine klassekammerater med navn, udseende og noter omkring hvordan de behandler ham. Efter nogle grimme oplevelser i mid-school har Lauren hjulpet David med at lave en liste over hvilke klassekammerater han skal holde sig helt væk fra i notesbogen.

Vi møder David, da han har gået på Mapleview High i 622 dage. 622 dage hvor han har holdt sig helt for sig selv. Gemt sig med sine hovedtelefoner på med The Beatles eller Beethoven i ørerne. Skærmet sig under sit viltre krøllede hår. Og spist sin frokost helt alene ved et bord i den ellers fylde kantine. Netop denne dag sker der det helt uventede for David, at Kit Lowell sætter sig ved hans bord i frokostpausen. Kit er en af de populære piger, og samtidig en af de få, der ikke har behandlet David skidt. ”Så, din far er død?” siger David til Kit og rammer hende der hvor det gør aller mest ondt. Men også der, hvor hun har brug for nogen at tale med.

Kits far er død i et trafikuheld en måned forinden og hun føler, at hun går rundt i en boble. Hendes venner og veninder forstår ikke hvordan hun har det og venter bare på, at hun bliver sit eget glade og ubekymrede jeg igen. Men det kan Kit ikke. Det er derfor hun vælger at sætte sig ved Davids bord i kantinen. For at få ro og komme lidt på afstand af venindernes ligegyldige snak.

Det viser sig på en eller anden måde at være forfriskende for Kit at tale med David. Han er ærlig og lige til. Og så er han super intelligent og dygtig til at forstå indviklede teorier og regne ting ud. Kit betror sig til David og fortæller ham, at hun hver nat drømmer om sin fars ulykke. Hun ser scenen udspille sig igen og igen, når hun ligger og kigger op i loftet uden at kunne sove. Og hun spørger David, om han vil hjælpe hende med at regne ud hvordan ulykken gik til. Var der noget nogen kunne have gjort for at udgå den?

David er helt med på ideen og sammen sætter de gang i deres eget lille projekt, for at få løst mysteriet omkring Kits fars tragiske død. Men ingen af de to kan forudsige hvad de finder ud af. Vil deres venskab overleve sandheden? Og modstanden imod at de er sammen fra deres årgang på Mapleview High?

Det vil jeg ikke afsløre, men jeg vil varmt anbefale dig at læse bogen, som er en super skøn YA roman om at finde sig selv og finde ud af hvem ens sande venner og ens stamme er.

Rigtig god læselyst!

Materialer
GennemseGennemse
  • Ebog

What to Say Next

Af Julie Buxbaum (2017)
Summary: " What to Say Next reminds readers that hope can be found in unexpected places."  –Bustle From...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Tell Me Three Things

Af Julie Buxbaum (2016)
Summary: A New York Times Bestseller What if the person you need the most is someone you’ve never met?   Funny an...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Fortæl mig tre ting

Af Julie Buxbaum (2017)
Jessie er ensom, sorgfuld og har mest lyst til helt at opgive at tage hul på en ny tilværelse i Los Angeles sammen me...
Læs mere