Er du okay? serien

Af
23.04.20

YA romaner af Anika Eibe

Bøger behøver ikke altid at være stor litteratur for at være gode, relevante og vigtige. Nogle gange skal de bare fortælle en historie. Og måske få et menneske til at føle sig lidt mindre alene.

Sådan er det med Anika Eibes ungdomsserie, Er du okay? Serien består af fem bøger, der hver især følger én elev fra den samme 9. klasse. Bøgerne har hver deres tema, men har alle det til fælles, at de er hårde og realistiske. Hvert af de unge mennesker kæmper med problemer, som de gør hvad de kan for at skjule for omverdenen.  Der bliver talt ligeud og uden filter om sex, mobning og vold på en relevant og troværdig måde.

Bøgerne kan læses i tilfældig rækkefølge, men er udgivet i den rækkefølge de omtales herunder:

Er du okay, Marie? – handler om at blive mobbet og at overskride sine egne grænser for at blive inkluderet og accepteret. For hvad sker der, når klassens mobbeoffer pludselig har fået kvindelige former og bliver interessant for drengene? Kan Marie holde fast i sig selv og sine egne grænser?

Er du okay, Fie? – handler om udadtil at være den perfekte pige som alle beundrer, men samtidig være selvdestruktiv på grund af det pres der er på unge i dag. Fie er rigmandsdatter, ser godt ud og er en dygtig springrytter, som et tæt på at blive udtaget til landsholdet. Men under den tilsyneladende perfekte overflade har hun det ad helvede til og forsøger at lette presset og trangen til kærlighed og opmærksomhed fra sine forældre ved at skære i sig selv. Fie er cutter, men er super dygtig til at slette sine spor og dække sine ar til, så ingen aner uråd. Hun tør ikke lade nogen komme tæt på, af angst for, at de skal opdage hendes hemmelighed. Men kan Fie klare presset alene? Og hvad sker der, da landsholdsudtagelsen ser ud til at være i fare?

Er du okay, Matthias? – handler om at være bange for at springe ud som homoseksuel, online sex og flirt og om at have en militær-far med PTSD. Matthias har svært ved at forholde sig til sine egne følelser og kæmper med at acceptere, at han er homoseksuel. Han tør ikke fortælle sine venner det. Og endnu mindre sin far, som ofte taler nedsættende om bøsser, da en af hans militærkolleger, som er bøsse, fik hans enhed i baghold i Afghanistan. Tør Matthias springe ud som bøsse?

Er du okay, Nanna? – handler om at føle sig forkert som overvægtigt mobbeoffer, voldelige forhold, veninde-jalousi og ikke at tro på, at man fortjener det bedste. Nanna er veninde med Marie, men da Marie er blevet kæreste med Daniel, føler Nanna, at hun er ved at miste hende. Heldigvis begynder Leon fra parallelklassen at vise Nanna opmærksomhed. Han er vild med hende og vil gerne være kærester med hende. Nanna bliver smigret og indleder et forhold til ham, på trods af, at hun ikke rigtigt er forelsket. Ganske hurtigt viser det sig, at Leon er sygeligt jaloux og har ejerfornemmelser over Nanna. Følelser, der kommer til udtryk gennem vold mod hende. Kan Nanna sige fra overfor Leon? Er hun stærk nok til at stå på egne ben? Og hvad med venskabet med Marie?

Er du okay, Helene? – handler om voldtægt og udskamning på de sociale medier. Helene er sammen med Christian fra 10. til en fest. Men selvom hun siger fra og beder ham stoppe, hørere han ikke efter og ender med at voldtage hende. Helene er skamfuld, rystet og vred. Hun er helt forvirret og får først meldt voldtægten til politiet nogle dage efter. Hun forsøger at tale med lærere og veninder, men kommer ikke igennem. Det viser sig, at der er blevet lavet en hadegruppe imod hende på Facebook, hvor hun udskammes som en billig luder. Helene føler sig magtesløs og alene og kæmper samtidig imod folks fordomme, da hun bor alene med sin lettere alkoholiserede mor og Christian er rigmandssøn. Kan Helene klare presset? Er hun helt alene? Og er der overhovedet nogen, som tror på hende?

Er du okay?-serien tager vigtige emner op, som kan være svære at tale om. Bøgerne rammer super godt ned i ”we want diversity”-tendensen indenfor YA litteraturen; man kan skrive om alt, intet er tabu.  Det er nemt at identificere sig med hovedpersonerne, som i alle bøgerne er jeg-fortællere. Serien er skrevet i et let sprog, som ikke kræver det store af læseren og så er de underholdende og hurtigt læst. Samtidig er alle bøgerne bygget op over den samme skabelon; problemet præsenteres hurtigt og lige på, man følger hovedpersonen igennem en svær tid og får indblik i hvordan han/ hun har det. Afslutningsvis er der en opgørsscene, hvor problemet slipper ud og hovedpersonen når til en form for ny erkendelse. Og det er både godt og skidt, synes jeg. Det gode er, at opbygningen er let genkendelig. Det kedelige, at her ikke er mange overraskelser for læseren.

Fire ud af de fem bøger i serien handler om piger, men jeg ved fra forfatterens hjemmeside, at hun pusler med endnu en titel om en af drengene i klassen. Der er helt sikkert stof til flere bøger i serien, som jeg vil anbefale til unge fra 13-16 år.

Jeg har læst “Er du okay, Marie” i papirform og lyttet til resten af serien som lydbøger på eReolen, hvor hele serien ligger som både e- og lydbøger. Alle bøgerne i serien er Blå Titler, som altid kan lånes og ikke tæller med i ens personlige lånekvote.

Min anmeldelse er skrevet med afsæt i The Bookworm’s Closets anmeldelse. Du kan se hendes fine bogblog her: https://bookwormscloset.com.

Rigtig god fornøjelse!

Materialer
Anika Eibe: Er du okay, Marie? GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Er du okay, Marie?

Af Anika Eibe (2017)
Om Marie, der går fra at være mobbeoffer til pludselig at være eftertragtet af drengene uden at livet bliver spor nem...
Læs mere
Anika Eibe: Er du okay, Fie? GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Er du okay, Fie?

Af Anika Eibe (2017)
Om Fie, som udadtil har et fantastisk liv. Hun er smuk og dygtig i skolen, men ikke alt er så perfekt som det ser ud
Læs mere
Anika Eibe: Er du okay, Matthias? GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Er du okay, Matthias?

Af Anika Eibe (2017)
Matthias ved med sikkerhed at han er bøsse, og ingen må opdage det, da han har det svært ved at skille sig ud. Men så...
Læs mere
Anika Eibe: Er du okay, Nanna? GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Er du okay, Nanna?

Af Anika Eibe (2017)
Nanna og Marie plejede at holde sammen mod klassens mobning. Men Marie har fået en kæreste, og Nanna føler sig alene....
Læs mere
Anika Eibe: Er du okay, Helene? GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Er du okay, Helene?

Af Anika Eibe (2019)
Følg med i Helenes tanker og virkelighed under og efter en voldtægt, hvor ingen efterfølgende tror på hende. Alle i s...
Læs mere