Alt det ingen ved

Alt det ingen ved YA roman af Lise Bidstrup

Af
16.04.20

Katrine og Maja finder sammen den dag de starter i gymnasiet og bliver bedste veninder. Maja er udadvendt og social, imens Katrine er lidt mere stille, men de udvikler et tæt venskab og bliver uadskillelige. – Lige indtil Maja ændrer karakter, trækker sig ind i sig selv og begynder at pjække fra skole, for til sidst helt at droppe helt ud af gymnasiet i 2.g. Katrine står uforstående og ser til, imens hendes veninde forsvinder for hende. Hun forstår ikke hvad der sker med Maja og forsøger flere gange at tage kontakt, men når ikke igennem. Til sidst opgiver Katrine håbet om at få den Maja tilbage hun kendte, og forsøger at forligne sig med, at de er vokset fra hinanden.

Da vi møder Katrine i romanen, er hun ude at rejse sammen med Stine, en anden gymnasieveninde. De to er i New Zealand og nyder et velfortjent sabbatår ovenpå det hårde slid i gymnasiet. Pludselig ud af det blå modtager Katrine en mail fra Maja. Det bliver starten på en lang korrespondance imellem de to, hvor vi langsomt får afdækket den mørke hemmelighed, der var ved at ødelægge Maja fuldkommen. Hvad hemmeligheden er vil jeg ikke afsløre. Den er ikke svær at gætte som læser, men det ændrer ikke ved, at det er en god historie.

Efter den første mailkontakt springer handlingen i bogen imellem Katrine og Majas mails til hinanden, deres oplevelser i gymnasiet i tilbageblik og Katrine og Stines rejseoplevelser i New Zealand, Indien og Thailand. Oplevelser der inspirerer Maja til også at forfølge sine rejsedrømme og tage af sted til Afrika. På den måde kommer man som læser med ud til eksotiske steder i verden (skønt i disse karantæne-tider) samtidig med at de ting der skilte de to piger ad på gymnasiet hjemme i Danmark udrulles i Majas mails.

Jeg kan rigtig godt lide den vekselvirkning imellem den fjerne og den nære verden, som Lise Bidstrup har skrevet ind i romanen. Det er ikke svært at følge med og man får hele tiden lyst til at høre mere – både om pigernes rejser og om Majas mørke hemmelighed.

”Alt det ingen ved” ligger som både e-bog og lydbog på eReolen, hvor den er en Blå Titel. Det betyder, at den altid er tilgængelig. Jeg lyttede til bogen og nød i den grad Susanne Bondes oplæsning. Hendes stemme var utrolig behagelig at lytte til og passede på en eller anden ubeskrivelig måde bare helt vildt godt til bogens personer og handling. Jeg vil helt sikkert gerne lytte til hende igen.

Hvis du har lyst til at læse en god ungdomsroman om venskab, forelskelse, hemmeligheder og fortielse, vil jeg varmt anbefale ”Alt det ingen ved”
 

Materialer
GennemseGennemse
  • Ebog

Alt det ingen ved

Af Lise Bidstrup (2019)
Maja og Katrine er bedste veninder i gymnasiet. I midten af 2.g ændrer Maja sig pludselig og trækker sig fuldstændig ...
Læs mere