The Hate U Give

Af
15.03.19

Min kollega Helle og jeg har et YA valghold, hvor vi læser ungdomslitteratur med en gruppe overbygningselever fra Lille Næstved Skole.

En af de romaner vi har læst med de unge - og som vi begge to er vilde med - er ”The hate U give” af Angie Thomas:

16-årige Starr er sort og bor i ghettoen Garden Heights, men går på Williamson High – en privatskole i forstæderne med et stort overtal af hvide elever. Hun føler sig splittet imellem sine to verdener og kæmper med at finde ud af hvordan hun skal passe ind.

Til en fest i Garden Heights møder Starr sin barndomsven og første forelskelse, Khalil. Festen slutter brat, da nogle af de unge bliver uvenner og skyder på hinanden. Starr og Khalil flygter sammen, og han tilbyder at køre hende hjem. Under køreturen bliver de stoppet af en hvid betjent, som beordrer Khalil ud af bilen. Da Khalil stikker hovedet ind i bilen for at høre hvordan Starr har det, skyder betjenten ham for øjnene af hende, fordi han tror at Khalil vil have fat i sit våben. Khalil er ubevæbnet og dør i Starrs arme.

Khalils død bliver forsidestof i hele landet og nogle påstår, at han var pusher og medlem af en kriminel bande. Starrs skoleveninde Hailey antyder, at det var bedst for alle, at Khalil blev skudt.

Da det bliver klart, at politiet er meget lidt interesserede i at undersøge sagen, går folk på gaden i protest, og Starrs nabolag udvikler sig til en krigszone. Alle vil vide, hvad der skete den aften – og Starr er det eneste vidne.

Starr og hendes familie er meget splittede i sagen. Skal hun stå frem og fortælle hvad der skete og hvordan Khalil var presset til at sælge stoffer af en bande - med risiko for at bringe hendes eget og familiens liv i fare? Eller skal hun tie stille og risikere, at Garden Heights eksploderer?

Midt i dette inferno lever Starr et teenageliv på godt og ondt. Hun spiller basket, hænger ud med veninderne fra skolen, går op i sit hår og sine sneakers og er kæreste med Chris, som er både sød, pæn – og hvid! Hun forsøger så godt hun kan at holde sine to verdener adskilt, så de hvide venner på skolen ikke får nys om, at hun er vidnet til drabet på Khalil. Starr ønsker ikke, at de skal opfatte hende som den stakkels sorte pige fra ghettoen, der så sin ven blive dræbt. Samtidig gruer Starr for at fortælle sin far om Chris, for hvordan vil han reagere på, at hun har en hvid kæreste?

Det er svært for Starr at være til i begge sine verdener, samtidig med at hun forsøger at kapere den smerte Khalils død har efterladt hende med.

Fortællingen om Starr og hendes familie er både kærlig og ærlig. På trods af alle vanskelighederne holder de sammen og har stadig overskud til at joke. De har hinanden – og det er det vigtigste.

Bogen er bygget op over ”THUG LIFE”. Et begreb fra en 2Pac rapsang: The Hate U Give Little Infants Fucks Everybody; hvordan bryder de sorte indbyggere i ghettoen med den vold og kriminalitet de er vokset op med – og er samfundet overhovedet interesseret i, at den negative spiral brydes?

Rapmusikken, sneakersne, gearet, håret og basketball fylder meget i historien, og er med til at beskrive personerne og miljøet på en rigtig fed måde, synes jeg. Man holder af Starr og hendes familie lang tid efter, at bogen er læst færdig.

Når Helle og jeg er sammen med vores valghold, kobler vi hver gang den roman vi har læst med en novelle, der har samme tema. Det var svært denne gang. Vi valgte at koble ”The hate U give” med Kristina Aamands novelle ”Frontkæmperen” fra samlingen ”Mellem os”. Her møder vi også en pige, der kæmper med at stå frem og fortælle sin historie. Også novellen kan varmt anbefales.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

The hate u give

Af Angie Thomas (2017)
Sixteen-year-old Starr lives in two worlds: the poor neighbourhood where she was born and raised and her posh high sc...
Læs mere
: Mellem os : noveller GennemseGennemse
  • Bog

Mellem os : noveller

(2018)
Noveller. 10 forfattere skriver om relationer og problemer i meget forskellige familier, hvor de unge hovedpersoner h...
Læs mere