Forside til Solar af Theis Ørntoft

Deroute dystopi

Af
29.11.18

Solar af Theis Ørntoft udkom tidligere i år og skabte en del røre, da den både omhandler en  klimakatastrofe i form af overophedning af kloden og en menneskelig, nærmest nihilistisk nedsmeltning af værdier og moral.

Men selvfølgelig også – og heldigvis for det – fordi den er velskrevet af den yngre, meget anerkendte digter Theis Ørntoft.

Bogen virker umiddelbart meget selvbiografisk og starter med at hovedpersonen, som man altså formoder, er Theis selv, går den oldgamle hærvejsrute igennem et Jylland, som hovedpersonen har nært kendskab til.

Der er i starten nogle meget interessante betragtninger over menneskets lidt skæve forhold til naturen, og hjemkommet til København igen finder Theis en ung, smuk kæreste ved en lidt mystisk og drastisk omlægning til en sundere livsstil.

Men hvad der kun i starten føles som en kynisk tiltagen sig noget, som ikke naturligt passer til hovedpersonen, eskalerer efterhånden via en zombietilværelse, som misbruger af spillet GTA, som går ud på at smadre andre mennesker, til en flugt fra det danske velfærdssamfund på tommelen sydpå, uden at have nogen som helst penge med sig.

Hvad der derefter sker, må du selv finde ud af, ved at læse den anbefalelsesværdige bog.

Jeg synes det er en yderst, tankevækkende roman, der skriver sig ind i en tradition for mandlig deroute, som samtidig er hypermoderne.

Og – ikke mindst – med den ekstremt varme sommer vi lige har haft in mente, er det en meget velformuleret og, desværre, realistisk dystopi, som Theis Ørntoft har bedrevet.

Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Solar : roman

Af Theis Ørntoft (2018)
Roman om Theis der oplever en stadig større apati i et liv med Fitness World, GTA-spil, fodbold, parforhold og sex. S...
Læs mere