Portræt af en dragqueen. Foto af Jan Smith for Unsplash.
Portræt af en dragqueen. Foto af Jan Smith for Unsplash.

Familie-tema: Drag og den selvvalgte familie

26.01.22
Hvad har drag med emnet familie at gøre? En hel masse, og derfor går vi i dybden med kunstformen drag i denne artikel.

Danskernes familieliv er under forandring. Familien er for mange blevet et personligt valg, hvor vi kan vælge hinanden til eller fra og danne nye, selvvalgte familier.

Den selvvalgte familie er i højsædet i dragkulturen, hvor man lige frem genfødes af sin selvvalgte dragmor eller dragfar. Men hvad er drag egentlig? Hvor stammer det fra? Det kan du blive klogere på i denne artikel.

Hvad er drag?

Drag er en kunstform, hvor dragartister bruger kostumer, parykker og makeup til at efterligne stereotypiske forestillinger om køn. Det vil dog være forkert at tro, at drag alene handler om udseende. Drag vender op og ned på de gængse forestillinger om køn og krop, feminint og maskulint. 

En dragartist er en performer, som synger eller mimer, danser, spiller skuespil og fyrer jokes af – gerne den slags jokes, der rammer lige under bæltestedet.

Mange har hørt om dragqueens, men der findes også dragkings, og folk af ethvert køn kan være dragartister.

Historien om drag

Historien om drag går helt tilbage til 1600- og 1700-tallets England. Dengang måtte kvinder ikke være skuespillere. Kun mænd måtte betræde de skrå brædder på teatrene. Og hvad gjorde man så, når et teaterstykke havde kvindelige roller? Man klædte mandlige skuespillere ud som kvinder og lod dem spille de kvindelige partier.

Mandlige skuespillere, der spiller kvindelige roller, fordi kvinder ikke må spille med i teaterstykker, er ikke ligefrem i ånden af det, vi kalder drag i dag – men det var en start. Det blev hurtigt en måde for mænd (ofte homoseksuelle mænd, men ikke udelukkende) at udtrykke en anden side af sig selv.

I dag er drag mainstream. Man kan opleve drag i alle tænkelige medier og naturligvis på alverdens scener. I Danmark kan man fx opleve drag på Draghouse i Vega i København.

RuPaul’s Drag Race

RuPaul’s Drag Race er et amerikansk realityprogram og et talentshow, hvor dragikonet RuPaul og et dommerpanel bedømmer mindre kendte dragqueens for at finde "USA's næste dragsuperstjerne”. Deltagerne skal igennem en række forskellige konkurrencer, og i hvert afsnit bliver en deltager dømt ude med beskeden ”sashay away”.

Siden 2009 har over 150 dragqueens syet, sunget, danset, lavet comedy og spillet skuespil i den amerikanske udgave af det populære program. Lige nu kan man på streamingtjenesten WOW Presents Plus (en niche-streamingtjeneste med fokus på drag) følge med i den 14. sæson af RuPaul’s Drag Race

Der findes også danske programmer om drag. På DR TV kan man se programmerne Danmarks yngste Dragqueen og Far med fjerboa, og TV2 Play har programmet Zulus store dragdyst, som desuden er nomineret til prisen "årets nyskabelse" til den danske tv-branches årlige prisuddeling i 2022.

Dragfamilier

”We're all born naked and the rest is drag”. Sådan lyder et af RuPaul’s mange mottoer. I det hele findes der mange referencer til forældreskab og familie i drag.

En biologisk familie har vi alle, men hvis man er dragartist, har man ofte også en dragfamilie. Mange nye dragartister bliver adopteret af en dragmor eller en dragfar, som hjælper deres dragbarn med alt fra koreografi til at lægge en fejlfri makeup. Nogle familier udvikler sig til store dragdynastier. Internationalt er familierne Davenport og Edwards nogle af de største.

Film og bøger om drag

Dokumentarfilmen Paris Is Burning fra 1990 er en sand kultklassiker i dragkredse. Filmen handler om ballroom-miljøet i New York i 1980. 

På Filmstriben kan man se dokumentaren Eskimo diva fra 2016. I den følger vi den unge grønlænder Nuka Bisgaard. Han er homoseksuel og har en drøm om at blive den første dragqueen nord for polarcirklen.

I 2015 udkom den biografiske spillefilm Den danske pige, som handler om kunstneren Lili Elbe. Lili var den første person i verden, der fik foretaget en kønsskifteoperation. Den danske pige findes også som roman af David Ebershoff.

I 2021 sendte forfatteren og professoren Ditlev Tamm bogen Skabt som mand & kvinde på gaden. Bogen handler om franskmanden François Timoléon de Choisy, der levede på solkongens tid. Choisy var crossdresser, hvilket Ditlev Tamm også selv er.

Mød Danmarks førende dragqueen på Næstved Bibliotek

Den 22. marts kan du møde Danmarks førende dragqueen, Tinus. Sammen med ham skal vi nørde os helt ned i den farvestrålende og pailletglimtende verden af drag. Tinus vil også fortælle om sin opvækst i et muslimsk/kristent hjem og om, hvordan det føles at stikke ud fra normen. For selvom man serverer glamazon realness all night long, er det ikke nødvendigvis en dans på roser at være dragartist.

Foredraget med Tinus er den del af konceptet "Vi Nørder", hvor vi fra gang til gang går i dybden med et specifikt emne. Det er gratis at deltage i dette arrangement, og du tilmelder dig her.

Materialer
GennemseGennemse
  • Film (net)

Eskimo diva

Af Lene Stæhr (2016)
Filmen, der er optaget over flere år, følger den unge grønlænder Nuka Bisgaard. Han er homoseksuel og har en drøm om ...
Læs mere
Tom Hooper, Ben Smithard, Danny Cohen, Lucinda Coxon: Den danske pige GennemseGennemse
  • Dvd

Den danske pige

Af Tom Hooper, Ben Smithard, Danny Cohen, Lucinda Coxon (2016)
København 1926. Det unge kunstnerpar Gerda og Einar Wegener lever et sorgløst bohemeliv. Gerdas malerkarriere får et ...
Læs mere
David Ebershoff: Den danske pige : roman GennemseGennemse
  • Ebog

Den danske pige : roman

Af David Ebershoff (2015)
Roman bygget over det danske kunstnerægtepar Gerda og Einar Wegeners skæbne. Som den første nogensinde fik han foreta...
Læs mere
Ditlev Tamm: Skabt som mand & kvinde GennemseGennemse
  • Bog

Skabt som mand & kvinde

Af Ditlev Tamm (2021)
Bog om og med tekster af den franske gejstlige François Timoléon de Choisy, der levede på solkongens tid. Choisy leve...
Læs mere