Knudeudstilling i børnebiblioteket
Knudeudstilling i børnebiblioteket

Familie-tema: Når bekymringerne bliver til ”knuder”

25.01.22
Næstved bibliotek har familie-tema de næste måneder, og i børnebiblioteket markerer vi bl.a. dette med en stor udstilling fyldt med bøger omhandlende bekymringer om – og svære oplevelser i familien.

I september 2021 havde vi, i løbet af to uger, besøg af adskillige 5. og 6. klasser som alle deltog i en workshop der tog udgangspunkt i bogen ”Ud med Knud” skrevet af Jesper Wung-Sung. Bogen følger drengen William igennem et hårdt kræftforløb som påvirker både ham og hans forældre.

Eleverne lavede knuder af reb og pyntede dem med stof hvorpå de anonymt skrev hvilke oplevelser eller følelser de syntes var svære at håndtere. Knuderne skulle symbolisere deres ”knude i maven”, og mange af de sætninger eleverne skrev på stoffet, handlede om svære oplevelser i familien. Det kunne være sygdom, død, skilsmisse, ensomhed og lign. Knuderne hængte vi op ude på Kulturbroen ind til biblioteket. Det så flot ud, men var også en måde for eleverne at komme af med deres ”knude i maven,” i hvert fald for en tid og de gav efterfølgende anledning til gode samtaler i klassen om problemer og bekymringer.

Da Næstved Bibliotek de næste par måneder har familietema, har vi valgt at lave en stor udstilling i børnebiblioteket, hvor alle elevernes knuder indgår. Som familie møder man dagligt udfordringer som man må løse sammen, og elevernes knuder, hvorpå deres tanker og følelser kommer til udtryk, understreger netop hvor vigtigt det er, at man som familie står sammen og taler om de svære ting.
Det kan både være store og små ting som børnene går og bekymrer sig om, men fælles er, at der skal tages hånd om alle bekymringer og børnene skal føle at de bliver lyttet til. Små bekymringer kan hurtigt blive til meget store bekymringer hvis man føler, at man skal håndtere dem alene.

Du kan se vores knude-udstilling i børnebiblioteket, hvor du også kan finde bøger der omhandler de svære emner. Vi fylder hele tiden udstillingen op med relevante bøger for børn og deres familier.

Her kan du læse mere om vores familie-tema https://www.naesbib.dk/nyheder/nyt-fra-biblioteket/vi-taler-om-familien