Til den nye familie: Bøger om babyer

Af Anonym (ikke efterprøvet)
14.02.22
Nybagte forældre har hverken tid eller overskud til at læse bøger om amning, søvn, opdragelse eller sprog. Her får du et overblik over de nyeste og bedste bøger, som du kan kaste et blik på inden virkeligheden, melder sig og du er blevet forælder.

Amning eller mælkeerstatning?

I den første tid som forælder er det uden tvivl de basale behov, der fylder allermest. Opfanger man babyens signaler? Tager min baby nok på i vægt? Mange spørgsmål melder sig. Det kan give en ro at have forberedt sig og læst op på ammeteknikker, sutteteknik og mælkeerstatning. Disse bøger kommer godt omkring det allermest basale og er skrevet af fagpersonale.

Hvordan får jeg min baby til at sove?

Samsovning, søvnrytme og putterutine, det er emner der er diskuteret vidt og bredt. En af de mest omdiskuterede bøger om babyens søvn er bogen: ”Godnat og sov godt”, skrevet af den spanske læge og søvnspecialist Eduard Estivill og journalisten Sylvia Bejar. I bogen hævede de, at man allerede fra 4 måneders alderen kunne fravænne babyen at have brug for forældres nærvær ved vuggen. Metoden blev kaldt ”cry it out” og var udviklet af læge Richard Feber i 80’erne. Bogen udkom på dansk i 2006, og men vakte debat igen i 2019, da 723 af landets psykologer skrev et åbent brev til Gyldendal, hvor de bad om at få bogen fjernet fra hylderne, da de mente, at den var potentielt skadende. Metoden ”cry it out”, som bliver præsenteret i bogen, bygger på ideen om, at babyen i fraværet fra forældre lærer at berolige sig selv. Putterutinen og metoden bag opponerede de danske psykologer meget imod, og i brevet skrev de bl.a. at:  ”Børn, der ikke er blevet mødt med tilstrækkelig omsorg, når de var kede af det, kan blandt andet få sværere ved at håndtere deres følelser”.

Læs hele brevet her

Bøger om søvn og søvnrytmer er der et kæmpe marked for, og det er med at vælge sin teori med omhu. Og nogle gange har man måske også bare brug for at læse om andre, som har stået i samme desperate søvnunderskud, så langt ude at ikke engang koffeinen i kaffen kan mærkes.

Her er nogle gode bud på bøger om babyens søvn.

 

Bøger om baby og sprog

Hvordan stimulerer du bedst din babys sprog? Alle nystiftede familier vil gerne gøre deres bedste for at give barnet den bedste start. Når barnet er ca. 15 måneder, kan det forstå omkring 100 ord, selv om det måske kun kan sige 10-20 ord (Sundhedsstyrelsen 2021). At læse højt for barnet er bevist at have høj effekt på barnets sproglige udvikling.
Derfor får du her nogle gode pegebøger, højtlæsningsbøger og findebøger, som dig og din baby kan hygge sig med.

Videre læsning

Savner du bare et generelt overblik over alt fra hælprøve, til amning, negleklipning og vask? Så hent sundhedsstyrelsens folder: ”Sunde børn – til forældre med børn i alderen 0-2 år” Klik her

Emne