Mennesket og bilen. Foto: Barna Bartis for Unsplash.
Mennesket og bilen. Foto: Barna Bartis for Unsplash.

Bilen er menneskets bedste robot-ven

21.04.22
Biler fylder ikke blot meget på vejene, parkeringspladser og i indkørsler. De fylder generelt meget i vores hverdag. På mange måder er bilen menneskets bedste robot-ven. Derfor handler denne artikel om os mennesker og vores biler.

Transportmiddel, statussymbol, tilflugtssted, forurener – man kan sige meget om bilen, og noget af det vil vi tale om i denne artikel. 

Statistik om biler i Danmark
Antallet af personbiler i Danmark har været stødt stigende i mange år. Pr. 1. januar 2022 var der ialt 2.787.553 personbiler her i landet. Året før var tallet 2.723.667. På trods af visioner om en grønnere fremtid, har vi i perioden 2011-2021 fået 0,6 mio. flere biler, og vi kører 24 pct. længere i dem. Samtidig køber stadigt flere familier bil nummer to – eller tre. Salget af elbiler er også steget, men de fylder ikke meget i bilparken endnu (tal fra Danmarks Statistik).

Da bilen forandrede verden for altid
Bilen blev ikke opfundet på én dag eller af én person. Som så mange andre store opfindelser er konstruktionen af bilen summen af mange forskellige opfindelser. Der er dog bred enighed om, at det var Carl Friedrich Benz og Gottlieb Daimler, som i slutningen af 1800-tallet stod for de største fremskridt i bilens første år. Bilen med forbrændingsmotor blev en stor succes, og der kan ikke være tvivl om, at den har forandret verden.

Elbilen og den selvkørende bil
I dag ser man noget anderledes på den ”gammeldags” bil med forbrændingsmotor. Ikke mindst i lyset af klimaforandringerne. For vi kan ikke komme uden om, at benzin- og dieselbiler forurener og bidrager negativt til de klimaforandringer, vi er vidner til. Derfor er en anden type bil blevet populær: el-bilen.

Det er fortsat sådan, at der skal et menneske til for at køre en bil, men i fremtiden kan det faktum være fortid. De første selvkørende biler er opfundet, og mange moderne biler har både adaptiv fartpilot, skiltegenkendelse og vejbaneassistent, der hjælper med at undgå, at bilen kører ud over vejbanens kantlinjer. De kan (næsten) køre uden førerens hjælp. Den teknologiske udvikling går hurtigt, men en fremtid med selvkørende biler er ikke uden forhindringer. For hvad med etikken? Det skal vi mennesker tage stilling til. Så selv en selvkørende bil har brug for mennesket.

Vis mig din bil, og jeg skal fortælle dig, hvem du er
En af de maskiner, som vi mennesker har et særligt nært forhold til, er bilen. Vis mig din bil, og jeg skal fortælle dig, hvem du er – den sætning har du måske hørt før. Og selvom det måske er en kliché, er det alligevel ikke helt usandt. I bogen ”Mænd & biler : hvad siger du med din bil - og hvad siger din bil om dig” taler forfatter og livsstilseksperten Christian Grau netop om, hvad din bil siger om dig – og hvad du siger med dit bilvalg.

Foredrag om Formel 1 – i går, i dag og i morgen
Mandag d. 16. maj kan du komme til foredrag om motorsportens kongeklasse på Næstved bibliotek. Her vil Peter Nygaard (journalist, forfatter og omvandrende Formel 1-leksikon) fortælle om sportens historie – fra at være en niche-sport, da VM-serien blev grundlagt i 1950, til i dag, hvor kun Sommer OL og Fodbold VM har større tilskuer- og TV-interesse. Peter Nygaard har skrevet en lang række bøger om Formel 1 og dansk motorsport, bl.a. bøgerne ”Formel 1”, ”Formel 1 mod alle odds : danske Formel 1-kørere fra Tom Belsø til Kevin Magnussen” og ” Racing uden filter : bag facaden med Danmarks bedste racerkørere”. Du kan købe billet til foredraget om Formel 1 her.

Om temaet Mennesker vs. Maskiner
I april, maj og juni kan du på bibliotekerne i Næstved Kommune, på Facebook, Instagram og her på hjemmesiden blive klogere på sci fi, robotter, racerbiler og på maskinernes indflydelse på vores dagligdag, når vi dykker ned i temaet Mennesker vs. Maskiner. Læs mere om temaet Mennesker vs. Maskiner her.