
Rumrejser anno 2022
Der er noget fascinerende og dragende ved at lægge nakken bagover og kigge op i himmelrummet. Hvad gemmer der sig derude?
Det har mennesket forsøgt at finde svar på til alle tider, men det er især inden for de sidste årtier, at mennesket har udviklet så avanceret teknologi, at vi begynder at få nogle fyldestgørende svar - og nye spørgsmål, selvfølgelig!
Der er flere forklaringer på den grundlæggende fascination. Den måske vigtigste er vores iboende trang til at opdage og udforske. Denne trang kan i bund og grund ikke forklares, men den hænger måske sammen med den indsigt, som vi søger i de dybeste, filosofiske spørgsmål: Hvor kommer vi fra? Hvad er vi? Hvor er vi på vej hen?
På et mere jordnært plan er rumforskning drivmotor for meget industri og innovation her på Jorden, og vi nyder godt af en masse spin-off teknologi.
Opfindelser takket være rumforskning
Forskning i rumteknologi er rasende dyrt. Det er ofte astronomiske(!) beløb, der lægges i planlægning af rummissioner, udvikling af ny teknologi osv.
Nogle beregninger viser dog, at det tilsyneladende er en god investering. At man rundt regnet får et afkast, der er fem gange så højt som investeringen, da rumforskning kaster så mange opfindelser af sig, der kan bruges i helt andre sammenhænge.
Her er blot et lille udpluk af opfindelser, som vi nyder godt af i vores dagligdag:
- Batteridrevet håndværktøj (dvs. uden ledning), bl.a. boremaskiner og støvsugere
- Alutæpper, der især bruges ifm. redningsarbejde til at holde tilskadekomne varme
- Memory foam - skumpuder, der kan tilpasse sig og som bruges bl.a. til hjelme, proteser, hovedpuder, sko m.m.
- En bestemt fedtsyre, der i dag bruges i modermælkserstatning
- Infrarøde øretermometre til at måle kropstemperaturen med
- Belægning til glas, så man opnår ridsefri brilleglas
- Frysetørring af diverse madvarer
- Teknologi til screening af brystkræft
Rumforskning anno 2022
Kunne du tænke dig at høre, hvordan det står til med den aktuelle rumforskning, opdagelser af nye planeter m.m., så kom til det gratis foredrag "På rumsafari blandt Mælkevejens planeter" på Næstved Bibliotek livestreamet fra Aarhus Universitet, tirsdag den 26. april kl. 19.
Her vil professor i astrofysik, Hans Kjeldsen, give indblik i de nyeste forskningsresultater og hvordan astronomerne i praksis benytter observationer fra teleskoper til at finde og undersøge nye planeter.