Vi taler om Guttermanden

Af Anonym (ikke efterprøvet)
04.11.21
Guttermanden er en populær herre, og det er der selvfølgelig en rigtig god grund til. For hvem vil ikke gerne være en guttermand?

I foråret havde vi et tema om kvinderoller, og nu er turen kommet til mændene. Derfor taler vi i november og december om manderoller. Denne gang fokuserer vi på Guttermænd. 

”Sport i, klubberne. Arm’ over skuldrene. Bank-bank, op på dupperne. Hvem der? Det’ gutterne”                                                                                                                                                                  
Sådan lyder det i hiphopgruppen Specktors hit Gutterne, som ramte dansegulvet i 2020. På TV2 kan man følge en gruppe unge fiskere og deres liv til vands og til lands i tv-serien Gutterne på kutterne, og der, hvor man finder sine podcasts, kan man lytte til samtale-podcasten Guttermand.                                                                                                                      
En populær manderolle

Guttermanden er en populær herre – eller manderolle – og det er der selvfølgelig en rigtig god grund til. For hvem vil ikke gerne være en guttermand? Eller kende en eller flere af slagsen? Nej, den slags gode venner er uerstattelige, og som Jodle Birge synger:                                                                                                                                                                    
”Ved du hvad det er man kalder rigtige venner / det er dem som stiller op hvis alt går galt / de går ikke efter rigdom eller status / følger dig i med- og modgang overalt / Rigtige venner kan ej købes for penge / rigtige venner kan ej købes for guld / rigtige venner er ej noget man køber / for dem er stilling, status og rigdom lig et nul.”

Men rigtige venner – eller guttermænd – er også guld værd af en anden grund. At have et par rigtig gode venner omkring sig kan nemlig gøre en verden til forskel for vores sundhed og livskvalitet. 

En litterær yndlings-guttermand

I litteraturen finder vi også guttermanden - der kommer sine medmennesker til undsætning, når verden ramler sammen. Tænk engang, hvem er din yndlings-guttermand fra litteraturens verden?                                                                                                                                                                                                                                                                     
Mine tanker falder hurtigt på én ganske særlig mand, ja, og sådan set også hans lille ven fra Småland. Jeg taler selvfølgelig om Alfred og Eeeeeeemil fra Lønneberg. Alfred er guttermanden over dem alle, der altid står bag Emil, både i medgang, men naturligvis også i modgang – når hele småland skælver.  

Andre fænomenale guttermænd tæller Dr. Watson, Sherlock Holms - altid - højre hånd. Der er også Fvonk, Norges Statsminister Jens Stoltenberg bedste ven. Og så vil jeg også nævne Jonathan, der er verdens bedste storebror for Tvebak i den rørende fortælling om brødrene Løvehjerte. 

Herunder kan du downloade mandekortet, og på bibliotekerne i Næstved Kommune kan du finde alle mandekortene i fysisk format. I næste uge skal vi tale om Farmand.