Tema om Kærlighed på Næstved Bibliotek og Borgerservice. Foto: Josh Felise for Unsplash.
Tema om Kærlighed på Næstved Bibliotek og Borgerservice. Foto: Josh Felise for Unsplash.

Tema om kærlighed på biblioteket

08.01.24
I denne artikel kan du dykke ned i kærlighedstemaet og se hvilke muligheder og oplevelser, kærlighedstemaet lukker op for.

Det første halve år 2024 kommer til at stå i kærlighedens tegn på bibliotekerne i Næstved. Derfor vil du kunne opleve en masse arrangementer og aktiviteter fra biblioteket, som på den ene eller anden måde beskæftiger sig med kærlighed. 

Kærlighed er en tilstand, som er nærmest ubeskrivelig, og alligevel litteraturens mest beskrevne emne. Kærlig fylder meget i kunst, musik, film, litteratur og lyrik, hvor man ofte må ty til billedsprog, for at kunne få nok nuancer. Man kan faktisk ikke åbne en bog, lytte til et stykke musik eller betragte en film eller et kunstværk, uden det på en eller anden måde berører kærlighed. Det er fordi, kærligheden er eksistentiel.

Kærligheden rummer tusind følelser fra den helt overfladiske berøring i den første forelskelse til den dybeste, varigste tilstand, som kun døden kan afslutte. Den er noget af det enkleste, der findes, for den kommer af sig selv, men kærlighed kan også være den mest komplekse tilstand, vi mennesker kan udsættes for. Kærlighed knytter mennesker sammen. Det gælder i forholdet mellem forældre og børn eller bedsteforældre og børnebørn. Og det gælder i ægteskabet og den erotiske kærlighed. Kærlighed opstår mellem folk af samme køn eller mellem folk af forskelligt køn. Der kan være kærlighed til fædrelandet, til kæledyret, til noget guddommeligt, til en ideologi eller til et fodboldhold.

Kærlighed er en menneskelig drift, et grundvilkår for menneskehedens overlevelse, og alligevel er der gennem religion og lovgivning i alle samfund udviklet normer og regelsæt, der vil kontrollere kærligheden. Men kærligheden er stærk og kan gå på tværs af kulturer, landegrænser og religioner. Den trodser de gængse normer, den kan frembringe tilstande, der minder om sindssyge, og den kan få folk til at gå i døden eller dræbe.

”Størst af alt er kærligheden”, siges det. Og det er vi slet ikke i tvivl om, når vi på biblioteket tager fat på første tema for 2024. Med arrangementer, aktiviteter og anbefalinger vil vi forsøge at dække nogle af de mange områder, emnet rummer. Kom og vær med. Fordyb dig i temaet og bliv fyldt med kærlighed til livet, til mennesker og til bøger. Vi ses på biblioteket.

Emne