Kvinde læser op for mand - Zinkevych, Getty Images
Kvinde læser op for mand - Zinkevych, Getty Images

Digte om kærlighed

31.03.24
Hvad er et godt kærlighedsdigt? Er det et digt, som beskriver den ideelle kærlighed? Eller et digt som viser, at hjerte nogle gange rimer på smerte?

Forårets tema på biblioteket er ”Kærlighed”. Det tager vi under kærlig behandling på mange forskellige måder. Blandt andet har vi læst kærlighedsdigte op, og talt med lånerne om dem. Det kom der mange gode snakke ud af.

Men hvad er et godt kærlighedsdigt? Det er der flere holdninger til. Er det et digt som beskriver den ideelle kærlighed? Eller et digt som viser, at hjerte nogle gange også rimer på smerte.

Ligesom anden litteratur og al anden kunst, så handler det rigtig meget om, hvilken stemning man er i, når man læser digtet.

Skal det så være et klassisk kærlighedsdigt, som typisk er lidt ældre, eller skal det være et nyere digt? Det afhænger alt sammen af personlig smag, og heldigvis er digterne lige så forskellige som andre mennesker, så der er noget for enhver smag.

Her følger nogle interessante digtsamlinger og digtere, som skriver om kærlighed og meget andet:

Pia Tafdrup

Pia Tafdrup debuterede i 1981. Hun er oversat til mange sprog og har gennem årene foretaget en lang række oplæsningsturnéer i hele verden. Hun har blandt mange priser modtaget Nordisk Råds litteraturpris i 1999 for digtsamlingen Dronningeporten.

Digte af Pia Tafdrup

Casper Eric

Gennem et årti har Caspar Eric forenet det ærlige med det distanceret ironiske i sin ”pop-poesi”. Hans nøgterne referering af usminkede indskydelser, med alt hvad de indebærer af politisk ukorrekthed, blandes med den overfladementalitet, som livet gennem sociale medier ofte fremprovokerer. Men hashtag-generationen er ikke ung for evigt, og med ”Nye balancer” giver Eric plads til en mere eksplicit politisk dagsorden, der længe har ulmet under overfladen i hans værker. Bogen findes også på vores nye inspirationsborde på Næstved Bibliotek.

Digte af Caspar Eric

Henrik Nordbrandt

Siden sin debut i 1966 har Henrik Nordbrandt haft både læsernes og pressens bevågenhed. Det er digtene, Nordbrandt er mest kendt – og anerkendt – for. Temaerne i det omfattende forfatterskab er på en gang klassiske og modernistiske, personlige og almenmenneskelige.

Digte af Henrik Nordbrandt

Her under flere udvalgte digtsamlinger:

Emne