Vi fortæller Historier om Danmark

29.03.17
Danmarkshistorien bliver nærværende i hele 2017, når biblioteker, museer og Danmarks Radio sætter fokus på ”Historier om Danmark”.

Logo for Historier om Danmark

Hvordan var dagliglivet på Vikingeborgen Trelleborg? Hvem byggede Sct. Mortens Kirke i Næstved? Hvad har Susåen betydet for Sydsjællands udvikling?

Danmarks historie er lang og kompleks, og den er både national og meget lokal. Biblioteker, museer og Danmarks Radio sætter danmarkshistorien på dagsordenen i hele 2017. Historien er noget, vi alle har til fælles. Den hjælper os til at forstå vores kulturelle og historiske identitet. Vi vil bringe historien helt ud til borgerne, og vi vil skabe debat om, hvad vi kan bruge viden om vores fælles fortid til.

Sammen har bibliotekerne en stærk stemme 

Bibliotekernes arbejde med danmarkshistorien er en del af et nationalt temasamarbejde, hvor op imod 90 biblioteker går sammen om at udarbejde en kampagne til et specifikt tema. Når mange biblioteker går sammen, får de i fællesskab en stærkere stemme i den offentlige debat.

Tine Vind, der er enhedschef for Biblioteker i Slots- og Kulturstyrelsen forklarer:
”Temasamarbejdet skal medvirke til at være samtidsdebatterende, og historiens valg og fravalg kan perspektivere en lang række af de samfundsmæssige udfordringer, som vi står overfor i dag”.

Et tværgående samarbejde

Historier om Danmark er et tværgående samarbejde mellem Slots- og Kulturstyrelsen, DR og Nationalmuseet. Projektet er støttet af Nordea-fonden. 

Bibliotekerne støtter op om temasamarbejdet ved at lave kampagner, der har fokus på perioderne fra stenalder til middelalder i foråret 2017. I efteråret behandles tiden fra renæssancen og op til i dag. Perioderne lægger sig op af DRs nye tv-serie, ’Historien om Danmark’, der bliver sendt på DR1 i samme periode. Første afsnit sendes søndag den 2. april i bedste sendetid. Her guider vært Lars Mikkelsen seerne igennem Danmarks historie fra istid til det 21. århundrede. 

Fakta om Historier om Danmark på bibliotekerne

•    I foråret 2017 sætter bibliotekerne fokus på oldtid til og med middelalder
•    I efteråret 2017 handler det om perioden fra renæssancen og op til i dag
•    Bibliotekerne formidler på flere platforme – både i biblioteksrummet og via hjemmeside og øvrige digitale medier
•    Bibliotekernes temasamarbejde vandt Formidlingsprisen i 2016 
•    Bibliotekernes kampagne om ”Historier om Danmark” er støttet af Slots- og Kulturstyrelsen

Kampagnens hjemmeside: www.historieromdanmark.dk