Billede af soldater
Kampen for demokratiet blev også ført med militære midler

Historien om Danmark - det svære demokrati

14.10.17
Det svære demokrati er emnet for 9. afsnit af Historien om Danmark på DR1.

Ud af arbejderbevægelsen voksede Socialdemokratiet, og med Stauning i spidsen manifesterede arbejderne sig som en toneangivende aktør i samfundet. I 1924 overtog Socialdemokratiet for første gang regeringsmagten med Thorvald Stauning som statsminister, og sammen med de Radikale indførte de en lang række velfærdsreformer i 1930’erne.

Krise fører til reformer

1930’erne var krisetider, og i Danmark håndteredes krisen med en politisk samling hen over midten i Kanslergadeforliget i 1933. Som en del af forliget opstod en reform af socialloven, der betegnes som en af de mest betydningsfulde reformer i retningen mod dannelsen af den danske velfærdsstat.

Krig og modstandskamp

1933 var også året, hvor Hitler kom til magten i Tyskland, og i 1939 brød 2. verdenskrig ud. Danmark blev besat af tyskerne den 9. april 1940, og for at mindske tab indledte den danske regering en samarbejdspolitik med den tyske besættelsesmagt. Ikke alle danskere samarbejdede, og i krigens sidste år spillede modstandsbevægelsen en stadig større rolle. Modstandsbevægelsen udsprang af de politiske yderfløje – kommunisterne og de nationalt-konservative kredse.

Den 5. maj 1945 overgav de tyske tropper i Danmark sig til englænderne. Efter krigen blev der dannet en særlig befrielsesregering, som bestod af politikere fra samarbejdende partier og modstandsledere fra Frihedsrådet. Sammensætningen var resultatet af et kompromis mellem de to stridende grupper.

Vidste du at

Allierede under 2. Verdenskrig overvejede at smugle østrogen ind i Hitlers mad for at gøre ham mere feminin og dermed mindre aggressiv.

Kokosnøddevand har den samme elektrolytiske balance som blod. Derfor kunne læger bruge det som erstatning for blodplasma i nødstilfælde under 2. verdenskrig.

Britiske soldater under 2. Verdenskrig fik tildelt 3 stykker toiletpapir pr. dag, mens amerikanske soldater fik tildelt 22.

Allierede gik i land i Normandiet den 6. juni 1944 for at påbegynde en operation, der havde som mål at befri Europa fra den tyske besættelse. Dagen bliver også kaldt D-dag og markerede starten på slutningen af 2. verdenskrig.

Links til mere viden

Danmark som velfærdssamfund fra 1915-2000
Fra systemskifte til besættelse (1901-1940)
Om besættelsestiden 1940-1945

Pernille Juhl (f. 1963): Frihed og ære : roman GennemseGennemse
  • Bog

Frihed og ære : roman

Af Pernille Juhl (f. 1963) (2016)
Den unge soldat Christian Fries fra Kollund kommer til at spille en vigtig rolle for Danmark under anden verdenskrig....
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Asfaltblomstens duft

Af Peer Louis Aarestrup (2010)
Tysklands besættelse af Danmark gør det ikke let for den dansk/tyske familie Haken at klare sig igennem anden verdens...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Thorvald Stauning : demokrati eller kaos : en biografi

Af Henning Grelle (2008)
Om den første socialdemokratiske statsminister Thorvald Staunings (1873-1942) ungdom, karriere og privatliv og hans b...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Bomber over Danmark : vestallierede luftangreb under 2. verdenskrig

Af Claus Kofoed, Frank Weber, Henrik Skov Kristensen (2012)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Kim Malthe-Bruun og krigen : biografi

Af Bjarne Nielsen Brovst (2017)
På baggrund af dagbogsnotater og breve skildres modstandsmanden Kim Malthe-Bruuns (1923-45) barndom og ungdom og de b...
Læs mere