Få en Michelin-stjerne i dit eget køkken
Danske kokke holdt vejret igår, da årets Michelin-stjerner blev uddelt. Den højeste anerkendelse i kokkekredse.
Igen i år blev flere danske kokke og deres restauranter belønnet for deres anstrengelser. Listen over hvem der blev tildelt Michelin-stjerner er lang og igen i år blev også restauranter udenfor hovedstaden tilgodeset.
Stort tillykke til de dygtige kokke.
Jeg ser med fuld af benovelse, når de dygtige kokke tryller og imens går jeg i køkkenet og tryller på mit helt eget niveau. Gourmet-mad af den kaliber, er for mig et uopnåeligt niveau, lidt ligesom min stue heller aldrig kommer til at ligne de stuer jeg ser i Bo Bedre, men inspireret bliver jeg nu alligevel. Madkunst med farver og æstetik, hvor der kræses for alle sanser både smag og øje, kan vi alle lære af.
Den flid, ildhu, stolthed og kærlighed til maden som fag, imponeres jeg over og bliver helt glad af at mærke. Andre kan, ligesom jeg, tydeligvis godt lide at gå i køkkenet. Nogen får en Michelin-stjerne og andre - som jeg - får bare fornøjelsen ved at gå i køkkenet og får måske en stjerne af familien, når maden serveres. :-)
Savner du inspiration til din egen madlavning derhjemme, så kig med på boglisten nedenfor. Måske du - og din madlavning - også er på vej mod stjernerne?
Fakta: Michelinguidens historie
Den første udgave af Guide Michelin udkom allerede i år 1900. Den udkom på initiativ fra dækproducenten Michelin, der ønskede at de franske bilejere kom ud på vejene - hvor de sled deres dæk, så de skulle købe nye.
De første danske Michelin-stjerner blev uddelt i 1983. Her fik La Cocotte og Kong Hans' Kælder en stjerne hver. Kong Hans' Kælder er den dag i dag stadig en del af Michelin-guiden.
I 2018 fik 25 danske restauranter - og en færøsk - til sammen 31 stjerner.
Geranium fik i 2016 - som den første danske restaurant nogensinde - de maksimale tre stjerner.
I 2015 fik Frederikshøj i Aarhus som den første restaurant uden for København en Michelin-stjerne.
Hvem der fik årets stjerner kan du se på listen her
Fakta: Det betyder Michelin-stjernerne
Restauranter med en Michelin-stjerne er blevet fundet værdige af guidens inspektører. Det er ofte mennesker, der har flere års erfaring fra restaurant- eller hotelskoler samt flere års erfaring fra branchen. Dertil kommer et halvt års intern uddannelse, hvor man lærer, hvordan maden skal bedømmes.
Michelinguiden vurderer mad efter fem kriterier: Råvarernes kvalitet, "håndværket", "personligheden", hvad man får for sine penge og kvalitet over tid - at restaurantoplevelsen er lige fantastisk uanset hvornår man besøger den.
En bedømmelse kan resultere i ingen, én, to eller tre stjerner. Stjernerne er udtryk for at restauranten er:
1 stjerne: "en rigtig god restaurant i sin kategori"
2 stjerner: "en omvej værd"
3 stjerner: "værd at rejse efter"
Den fulde liste over danske Michelin-restauranter kan du se her
Oprindeligt skrevet af Gitte Hansen, Randers Bibliotek.