Det åbne land - naturen flytter ind

Biblioteket bringer dig i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Der er ofte dårlig wi-fi, man skal selv medbringe kaffen - og kronhjorten er sjældent med på en selfie.

Foråret 2020 blev dog ganske anderledes, end hvad nok de fleste danskere havde forudset. Naturen fik pludselig en helt anden værdi for rigtig mange danske familier, da en pandemi pludselig satte sine dybe spor i hele verden. Danmark blev "lukket ned", og danskerne blev på det kraftigste rådet til at gå i karantæne uden fysisk kontakt med andre mennesker, kun i alleryderste nødstilfælde. På rekordtid blev naturen nok det mest attraktive opholdssted (udover ens eget hjem) siden ældre stenalder, hvor mennesket levede i naturen og af naturen.

Hele denne nye og anderledes dagligdag giver måske, trods store udfordringer, alligevel ganske god anledning til at fortsætte den gode strømning mod naturen og dens vilde oplevelser. I hvert fald vil bibliotekerne i hele 2020 gøre op med danskernes indeliv og distancen til naturen. Vi sætter fokus på #voresnatur.

I et samlet fremstød med DR transformeres landets bibliotekers digitale platforme til naturstationer. Med inspiration til litteratur mv. er ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de udstillinger og oplevelser, vi tilbyder dig her på biblioteket: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen.

I uge 18 sætter vi spot på 'det åbne land'. Kom tættere på det her:

Det åbne land - poesien i eng, mark og hede

Blomsterengen og markerne - heden som opstod på steder, hvor man førhen skrællede tørv. Alt det er en del af landskabet: Naturligt, og så alligevel præget af menneskekontakt.

Det kongelige bibliotek har en temmelig fornem service, hvor man kan finde luftfotos, og se hvordan landskabet har ændret sig hen over tiden. Her kan du, højt fra oven se, hvordan mennesket møder naturen og grænserne flyttes. Servicen kan du finde på: Statsbiblioteket: Danmark set fra luften

Derudover kalder de åbne vidder vel også på poesien i os allesammen. Den åbne himmel, der fra alle sider giver plads til tankerne. Her er der meget at hente i digtenes verden. Snyd således ikke dig selv for fx. Inger Christensen: Sommerfugledalen eller en god haikusamling. I den oprindelig udgave af den japanske haiku-digtform er der et ligefremt krav om, at naturen indgår centralt i digtet.

Og endelig så lad os ikke glemme - at på lange gåture i det åbne landskab, så er der intet så godt som at have selskab. Både af en ven (med 2 m. afstand), men også af en historie i ørerne. På eReolen - og på dit bibliotek - findes der et hav af lydbøger. De fleste af dem med angivelse af minuttal, så du kan afstemme længden af historien ift. længden af traveturen. 

Endnu findes funktionen ikke til at matche med dit eget personlige gå-tempo. Hvem ved om ikke det kommer. 

Satsninger på tværs af landet

Sammen med satsningerne på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd.  

Oprindeligt skrevet af jes, Aalborg Bibliotekerne.

  • Bog

Sommerfugledalen : et requiem

Digt, som i sonetkransens stramme og krævende form spænder barndommens natur op mod dødens uafvendelighed
Bog
  • Ebog

Japanske rids : 366 haiku af Basho, Chiyo-ni, Buson, Issa og Shiki

Af Matsuo Bashō (2018)
Digte. Årstidernes skiften, vejrets flakken, dagenes foranderlighed, skildres dag for dag, fortalt i 366 haiku-digte, af seks af genrens største japanske forfattere
Ebog
Gåtur i det åbne landskab
Gåtur i det åbne landskab
Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.05.20
Emne