Byens dyr og planter - naturen flytter ind

Biblioteket bringer dig i nærkontakt med naturen. Inspiration - og et samarbejde med bl.a. DR - skal få dig med ud i den vilde og vidunderlige natur.

Naturen er et sted, vi kommer mindre og mindre. Der er ofte dårlig wi-fi, man skal selv medbringe kaffen - og kronhjorten er sjældent med på en selfie.

Foråret 2020 blev dog ganske anderledes, end hvad nok de fleste danskere havde forudset. Naturen fik pludselig en helt anden værdi for rigtig mange danske familier, da en pandemi pludselig satte sine dybe spor i hele verden. Danmark blev "lukket ned", og danskerne blev på det kraftigste rådet til at gå i karantæne uden fysisk kontakt med andre mennesker, kun i alleryderste nødstilfælde. På rekordtid blev naturen nok det mest attraktive opholdssted (udover ens eget hjem) siden ældre stenalder, hvor mennesket levede i naturen og af naturen.

Hele denne nye og anderledes dagligdag giver måske, trods store udfordringer, alligevel ganske god anledning til at fortsætte den gode strømning mod naturen og dens vilde oplevelser. I hvert fald vil bibliotekerne i hele 2020 gøre op med danskernes indeliv og distancen til naturen. Vi sætter fokus på #voresnatur.

I et samlet fremstød med DR transformeres landets bibliotekers digitale platforme til naturstationer. Med et inspiration til blandt andet litteratur er ambitionen at flytte både fødder, sind og holdninger til den natur, der i manges tilfælde er blevet fremmed for os.   

Fem centrale naturtyper (i fagsprog, 'biotoper’) er omdrejningspunktet for de udstillinger og oplevelser, vi tilbyder dig her på biblioteket: Skoven, havet og kysterne, søer og vandløb, det åbne land og naturen i byen.

I uge 20 sætter vi spot på 'naturen i byerne'. Kom tættere på den her:

Byens natur - i skyggen af huse og mennesker

Byen er dér, hvor flere - ja, størstedelen af os - bor. På mange måder virker det som et ægte paradoks, at nævne byen i forbindelse med naturen, fordi den for mange står som dens modsætning.

Men dyre- og plantelivet er hårdført. Det er tilpasningsdygtigt ud i ekstremer. Det gælder også i et bymiljø med menneskemylder, boligblokke og asfalterede parkeringspladser. Bøgerne 'Byens dyr og planter' og Vilde dyr i byen' er gode introduktioner til bynatur - og skrevet for hele familie.  

Herudover er naturen og det vilde liv noget, man er begyndt at forlange plads til i den moderne by. Den såkaldte rewilding-bølge  - og aktivistiske tendenser som guerillagardening - forsøger at introducere natur i byerne via vildskud, uregerlige spirer og ved at lade det grønne gro uforstyrret i baghaver, sprækker og altankasser. 

I bogen ‘Naturen ind i byen’ er der rig mulighed for at lære tips og tricks til, hvordan du får introduceret vild natur og grønne vækster på arealer i nærheden af, hvor du bor. 

Satsninger på tværs af landet

Sammen med satsningerne på landets biblioteker får naturtemaet ekstra liv af, at DR i samme periode bringer dig et væld af nye naturformater på deres kanaler.

En ny naturportal - www.voresnatur.dk - samler en masse inspiration og naturoplevelser, som du kan gå på opdagelse i - ude i naturen på egen hånd. 

Oprindeligt skrevet af jes, Aalborg Bibliotekerne.

  • Billedbog (net)

Vilde dyr i byerne

Billedbog. Julie, Andreas og far er i parken. Pludselig ser de en vaskebjørn, der leder efter mad ved en skraldespand. De beslutter sig for at stå tidligt op næste morgen for at tage på "park-safari"
Billedbog (net)
  • Bog

Byens dyr og planter

Af Tommy Dybbro (2001)
Bog
  • Ebog

Naturen ind i byen : sådan skaber du oaser på altaner og terrasser

Af Boe Sallingboe (2016)
Ideer til indretning af en have på altanen eller i baggården. Forslag til velegnede typer af planter og gode råd om lysforhold, krukker og vedligeholdelse af miljø og beplantning
Ebog
Skade med fugleunge i næbet
Skade med fugleunge i næbet
Af Anonym (ikke efterprøvet)
12.05.20
Emne