Mens vi venter: 10 store bøger fra små forlag

Af Anonym (ikke efterprøvet)
09.02.21
Mens vi venter på forårets komme og livets tilbagevenden, kan du se frem til disse 10 store bøger fra nogle af landets mindste forlag.

I løbet af de sidste par uger har vi præsenteret jer for et udvalg af de skønlitterære og  faglitterære bøger fra landets store forlag, som du kan se frem til i løbet af det kommende år. 

Nu er turen kommet til de lidt mere uanselige udgivelser, der ofte hænger lidt i skyggen fra mastodonterne, men som funkler mindst lige så klart på den litterære nattehimmel. 

Vi taler her om bøgerne fra de såkaldte 'mikroforlag', som du kan læse mere om i vores serie: De små i fokus 

10 store bøger fra små forlag i 2021

1. Mirian Due Vågent
Forlaget Kronstork, udkommer d. 9. februar 2021 

Vågent skriver sig ind i to af dansk litteraturs højaktuelle temaer, moderskab og natur - fortælleren er den iagttagende indadvendte, den milde omsorgsperson, men også et menneske, der skal finde vej ind i nye roller og perspektiver. Digtsamlingen rummer kærlighed og afmagt, og de spørger både til det eksistentielle og taler om det konkrete.

 

2. Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn Højlydt, stille, hviskende
Forlaget Forlæns, udkommer d. 12. februar 2021 

Højlydt, stille, hviskende er en fagbilledbog for børn om høresansen. Alt fra vores sanseorganer til tekniske begreber såsom frekvens og decibel formidles visuelt elegant, intuitivt og med et minimum af tekst. Herigennem forklares sansernes vidtrækkende betydning for, hvordan vi som mennesker oplever verden omkring os.

 

3. Andriy Lesiv & Romana Romanyshyn Jeg ser det
Forlaget Forlæns, udkommer d. 12. februar 2021 

Jeg ser det er en billedfagbog for børn om synssansen. Alt fra vores sanseorganer til tekniske begreber såsom optik og spektralfarver formidles visuelt elegant, intuitivt og med et minimum af tekst. Herigennem forklares sansernes vidtrækkende betydning for, hvordan vi som mennesker oplever verden omkring os. 

 

4. Mikkel Krause Frantzen Klodens fald
Forlaget Laboratoriet for Æstetik & Økologi, udkommer d. 26. februar 2021 

Klodens fald er en bog om den igangværende klimakrise, om en stadigt mere syg og forurenet planet, om ophuggede containerskibe i Bangladesh, plastikøer i Stillehavet, permafrostkratere i Sibirien.

 

5. Allan Lillelund Nedslag
Forlaget Silkefyret, udkommer d. 1. marts 2021 

Nedslag er en undersøgelse af mennesket, når det falder. Før og efter de fatale valg, der vender verden på hovedet. Det er de valg, der ødelægger det hele, eller som kan blive slutningen inden en ny begyndelse.

 

6. Tormod Haugland Om søvn og mørke
Forlaget Silkefyret, udkommer d. 15. april 2021 

Om søvn og mørke er en roman om et barn, som vil blive voksen, og en mand som vil tage springet ud af barndommen og stige ud af den samfundsklasse, han har vokse op i. Det handler om drømme, ansvar og frihed, og om at bryde med traditionen for å blive kunstner.  

 

7. Alen Causevic Det egentlige liv i livet 
Forlaget Silkefyret, udkommer d. 5. maj 2021 

Det egentlige liv i livet er Causevic debut og er en asylroman, der tager afsæt i forfatterens egen oplevelse af asylsystemet.

 

8. Emilio Fraia Sevastopol (engelsk) 
Forlaget Lolli Editions, udkommer d. 1. juni 2021 

Sevastopol contains three distinct narratives, each burrowing into a crucial turning point in a person’s life: a young woman gives a melancholy account of her obsession with climbing Mount Everest; a Peruvian-Brazilian vanishes into the forest after staying in a musty, semi-abandoned inn in the haunted depths of the Brazilian countryside; a young playwright embarks on the production of a play about the city of Sevastopol and a Russian painter portraying Crimean War soldiers. 

 

9. Ursula Scavenius The Dolls (engelsk)
Forlaget Lolli Editions, udkommer d. 1. oktober 2021 

Strange, macabre, and unsettling: Short stories from the Danish master of absurdist fiction. In the four stories that make up The Dolls, characters are plagued by unexplained illnesses, boils, paralysis, and frostbite. A big sister descends into a basement. Another sister denies her younger brother. A third sister with memory loss is on the run, seeking shelter at Notpla. A fourth set of siblings travel to Hungary with their late mother in a coffin.

 

10. Charles-Louis Philippe Bubu fra Montparnasse 
Forlaget Sort Kat, udkommer d. 31. december 2021 

Den tyveårige kontorist Pierre Hardy falder med et brag for den unge prostituerede Berthe, der sammen med den småkriminelle Bubu, sin alfons og kæreste, lever det vilde liv omkring Boulevard de Sébastopol. Pierre kan ikke slippe hende, heller ikke da hun får syfilis og får endnu sværere ved at skaffe til dagen og vejen, ikke mindst efter at Bubu ryger i fængsel. Charles-Louis Philippe (1874-1909) flyttede som ganske ung fra landet til Paris, og portrættet af Berthe er baseret på hans eget forhold til den prostituerede Maria.