Om dette arrangement

Tid
17:30 - 19:00
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted
Parkeringspladsen i Rådmandshaven
For hvem?

Årets uhyggeligste skovtur

Den 31. oktober kan du gå med på en gruopvækkende tur gennem Herlufsholmskoven i sagnfolkets fodspor. Undervejs på turen kan du høre hårrejsende historier om gamle sagn og mytiske væsner.

Nu om dage, i vores hypermoderne samfund, er vi tilbøjelige til at finde en naturlig forklaring på alt. Lyden af et knirkende gulv er blot lyden af et gammelt hus, der sætter sig. De lysende kugler, der svæver og flakser over sumpe og moser, opstår ved naturlige processer. Træernes skygger gemmer ikke andet end visne blade og måske en ræv. Vores nøgterne øjne finder ingen overnaturlige væsner. Men skyldes det, at de ikke findes? Eller er vi bare ikke gode nok til at kigge ordentligt efter?

Det skal vi finde ud af på denne aften. Det bliver med andre ord en aften, hvor vi bevæger os ud i naturen, ind i mørket og (måske) ned i underverdenen.

Allehelgensaften og All Hallows Eve

”Denne aften, hvor jorden forener sig med de dødes rige, rives sløret væk mellem det levende og døde.”

Sådan står det skrevet i Dannie Druehylds klassiker ’Heksens håndbog’. Den aften, som Dannie Druehyld taler om, er allehelgensaften. I dag kender vi også dagen som Halloween, selvom de to traditioner ikke som sådan har noget med hinanden at gøre. 

Halloween er oprindeligt de førkristne irske kelteres tradition, hvor man fejrede høstens afslutning og begyndelsen på et nyt år, som for kelterne startede 1. november. Nytårsfesten kaldte de Samhain. Ifølge den keltiske folketro blev alle love om tid og rum ophævet natten til den 1. november, og så kunne ånder og de døde sjæle blande sig med de levende.

Da allehelgen blev gjort til en højtid i kirken i 800-tallet, og kirken forsøgte at overtage den keltiske nytårsfest, blev Samhain til allehelgensaften – på skotsk All Hallows Eve.

Hvad end man kalder aftenen for Samhain, allehelgensaften, All Hallows Eve eller Halloween er én ting i hvert fald sikkert: dette er de dødes aften.

Lidt om det praktiske

Vi mødes kl. 17:30 ved parkeringspladsen på nordsiden af Rådmandshaven ved udkanten af Herlufsholmskoven. Herfra går vi gennem Herlufsholmskoven og langs Suså. Turen slutter, hvor den startede, og den kommer til at vare ca. 1 ½ til 2 timer.

Skumringsvandring mødested

Husk passende tøj og fodtøj (og en lykkeamulet, hvis du har brug for det). 

Arrangementet er ikke for sarte sjæle og dårligt gående. Større børn er velkomne, men de mindste bør blive hjemme.

Tema om monstre
I oktober, november og december måned har bibliotekerne i Næstved Kommune et særligt fokus på temaet Monstre. Dette arrangement indgår som en del af temaet.

Emne