
Ursula K. Le Guins forfatterskab
I første halvår har vi på Næstved Bibliotek fokus på temaet ’Transformation’. Vi er derfor i marts og april, dykket ned i sci- og cli-fi som transformerende genrer – og hvilken bedre anledning til at tænke i transformationer end med en ’transformeret’ version af ’Mørkets venstre hånd’, som netop et landet.
Utopi-mesteren Ursula K. Le Guin, har de seneste år gennemgået en vældig genoplivelse, til trods for (eller måske på grund af) hendes død i 2018. Men Ursula var også andet end en storslået sci-fi-forfatter – hun har i sit omfattende forfatterskab skrevet alt fra børnebøger, digte, romaner og noveller til oversættelser, litteraturkritik og essays.
Ursula blev født og voksede op i Californien, og skrev helt fra barnsben af. Hun fik en uddannelse i italiensk og fransk litteratur, og mødte på en tur til Frankrig Charles Le Guin, som hun senere blev gift og fik to døtre med – og fik sit velkendte efternavn fra. Hun skabte pga. lavpraktikken omkring at være mor og tage sig af en husholdning, en stram disciplin omkring sine skriverier, og brugte de faste rammer til ikke at lade sig suge alt for langt ind i de universer, hun skabte.
Le Guin har altid forholdt sig kritisk til at blive puttet i kassen som ’sci-fi-forfatter’, om end hun skrev nogle af sine største værker indenfor en genre, der minder om denne. Man skal måske nærmere udvide begrebet lidt og forstå hendes værker som ’utopisk litteratur’ – forskellen på hendes værker og deciderede sci-fi-værker er, at sci-fi er genrelitteratur, der følger nogle faste konventioner, hvilke Le Guin altid har søgt at udfordre og udvide.
De utopiske universer bruger Le Guin til at vende vores egen verden på hovedet, og beskæftiger sig i sin litteratur ofte med politiske, feministiske og økologiske tematikker. Hendes værker er ofte drevet frem af at vi følger en hovedkarakter igennem et fremmed univers, med det formål at vi som læsere opdager det ukendte land med uspolerede briller – hvilket sætter vores egen verdensorden og væren som mennesker i perspektiv.
Hun har også haft stor succes med fantasy-genren, især i børnehøjde. Hendes storslåede fantasy-serie, som indledes med ’Troldmanden fra Jordhavet’, blev meget populær og har efter sigende inspireret både Harry Potter og Game of Thrones. Hun lykkedes med denne serie at ramme et bredt publikum, og skabe en storslået fantastisk verden, som både store som små er blevet grebet af.
Er du blevet nysgerrig på forfatterskabet, kan du se et udpluk af hendes værker nedenfor, eller se hele vores udvalg igennem her. Hvis du har fået lyst til at læse den ny oversættelse af 'Mørkets venstre hånd', har vi på biblioteket skabt de helt optimale rammer at gøre det i: I maj afholder vi nemlig en læsekreds på baggrund af læsning af bogen. Melder du dig til, kan du komme op på biblioteket og hente et eksemplar, og så mødes vi uger senere og snakker om bogen i fællesskab. Du kan læse mere om arrangementet og tilmelde dig her.