Frankenstein af Mary Shelley. Foto af Laura Chouette, Unsplash.
Frankenstein af Mary Shelley. Foto af Laura Chouette, Unsplash.

Transformationer i litteraturen

03.06.21
At bevæge sig er også at transformere sig, og i litteraturen (og i kunsten i det hele taget) kan transformationen udmønte sig på de mest fantastiske måder. Derfor handler denne artikel i serien "Bøger der bevæger" om transformationer.

Man kan bevæge sig fysisk. Flytte sig fra et sted til et andet, bevæge sine lemmer, røre på sig. Man kan bevæge sig mentalt, for eksempel når man vælger at flytte sit fokus. Se glasset som halvt fyldt i stedet for halvt tomt. Men bevægelsen kan også være en transformation, og det er netop transformationer, som denne artikel handler om.

’Frankenstein – eller den moderne Prometheus’ af Mary Shelley
En af de mest kendte og fortolkede litterære transformationshistorier må siges at være Mary Shelleys ’Frankenstein – eller den moderne Prometheus’. En sand klassiker i horrorgenren om den unge og ærgerrige videnskabsmand Victor Frankenstein, der forsøger at besvare følgende spørgsmål: kan man give liv til et dødt legeme? Og i så fald hvordan? Uden at røbe for meget lykkes det Frankenstein at skabe et levende væsen, men hurtigt erstattes euforien af rædsel og væmmelse, og forfærdet vender han ryggen til det, han har vækket til live (igen).

’Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ af Robert Louis Stevenson
En anden absolut horrorklassiker med transformationen som omdrejningspunkt er ’Dr. Jekyll & Mr. Hyde’ af Robert Louis Stevenson. Også her møder vi en videnskabsmand, lægen og forskeren dr. Henry Jekyll, som opfinder en meget særlig mikstur. For med den lykkes det ham at splitte sin personlighed i to, så han om dagen kan være den respektable og afholdte dr. Jekyll, mens han om natten kan udleve sine dyriske lyster som den skrækindjagende Mr. Hyde.

’Alice i Eventyrland’ af Lewis Carroll
”DRIK MIG” står der med store, smukke bogstaver på den flaske, som Alice i bogen ’Alice i Eventyrland’ drikker af, og hvis indhold gør hende ganske lille. Og ”SPIS MIG” står der med store, smukke bogstaver på den glasæske, som hun efterfølgende opdager. Æsken indeholder en kage, og da Alice spiser den, transformeres hun på ny. Lewis Carrolls klassiske børnebog rummer mange transformationer, og den er bestemt værd at læse – også som voksen!

’Orlando’ af Virginia Woolf
’Orlando’ er historien om den unge mand Orlando og hans liv. Men det er langt fra et helt almindeligt liv. For i løbet af sine 300(!) leveår oplever Orlando bl.a. at forvandles til en kvinde. ’Orlando’ er både en farverig kærlighedshistorie og et veloplagt ironisk debatindlæg om kønsroller. 

’Forvandlingen’ af Franz Kafka
"Da Gregor Samsa en morgen vågnede efter urolige drømme, fandt han sig i sengen forvandlet til et kæmpestort kryb". Sådan starter novellen ’Forvandlingen’ af Franz Kafka – en novelle, man ikke kan komme uden om, når man taler om transformationer i litteraturen.

Spiderman og co.
Hvis nogen ved, hvad det vil sige at transformere sig, må det være Spiderman, Hulk og alle de andre superhelte (og superskurne for den sags skyld). Hvis du vil dykke ned i litteratur med transformationer i fokus, er superheltegenren altså et godt sted at søge hen.

De næste to anbefalinger er ikke til transformative læseoplevelser, men i stedet til henholdsvis en film og en tv-serie. Når jeg alligevel vælger at nævne dem her, skyldes det, at de hver især handler om en bestemt type transformation, nemlig transformationen fra mand til kvinde, og fra kvinde til mand. 

’Den danske pige’ af instruktør Tom Hooper
Det unge kunstnerpar Gerda og Einar Wegener lever et sorgløst bohemeliv i 1920’ernes København. Gerdas malerkarriere får et skub fremad, da hun beder Einar om at sidde model til et maleri af en balletdanserinde. Denne oplevelse bliver skelsættende for Einar. Han vil være kvinde.

’MACHO’
En sidste anbefaling skal gå til DR-serien ’MACHO’. I den møder vi den dansk-arabiske Jalal, der forsøger at finde ud af, hvilken mand han er og gerne vil være. For selvom Jalal på mange måder ligner arketypen på en ung mand fra Gellerupparken, er hans historie væsensforskellig fra sine brødres. For Jalal er transmand.
 

Emne
Materialer
GennemseGennemse
  • Bog

Frankenstein (Ved Jakob Levinsen)

Af Mary Shelley (2014)
Den videbegærlige videnskabsmand Victor Frankenstein skaber på baggrund af mange års studier et nyt væsen ud af dødt ...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Lydbog (net)

Dr. Jekyll og Mr. Hyde

Af R. L. Stevenson (2019)
London i 1800-tallet. Den pæne og respektable dr. Jekyll har gennem eksperimenter i sit laboratorium opfundet en miks...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Alice i Eventyrland & Gennem spejlet

Af Lewis Carroll (2015)
Alice i Eventyrland: Alice følger efter en talende kanin ned i det hun tror er dens hul. Men hun lander i et mærkelig...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Bog

Orlando : en biografi (Ved Karsten Sand Iversen)

Af Virginia Woolf (2017)
Skikkelsen Orlando følges i fire århundreder fra 1500-tallet i England. Forfatteren Vita Sackville-West var model til...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Ebog

Forvandlingen

Af Franz Kafka (2020)
En ganske almindelig handelsrejsende, Gregor Samsa, vågner pludselig en morgen og finder sig forvandlet til en skarnb...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Spider-Man

Af Stan Lee (2004)
Læs mere
GennemseGennemse
  • Tegneserie

Hulk Gray : en tegneserie

Af Jeph Loeb (2005)
Tegneserie. Før Bruce kendte Betty, før Hulk var grøn og før verden kendte til Bruce Banners hemmelighed, da var Hulk...
Læs mere
GennemseGennemse
  • Dvd

Den danske pige

Af Tom Hooper, Ben Smithard, Danny Cohen, Lucinda Coxon (2016)
København 1926. Det unge kunstnerpar Gerda og Einar Wegener lever et sorgløst bohemeliv. Gerdas malerkarriere får et ...
Læs mere