De små i fokus: Escho

I denne artikelserie sætter vi fokus på nogle af landets mikroforlag. Fjerde artikel i serien handler om forlaget Escho – de utilpassede bøgers forlag.

Forlagsnavne som Gyldendal, Gads Forlag og Lindhardt og Ringhof står på rigtig mange af de bøger, man kan finde på biblioteket, og sikkert også på bøgerne i bogreolen hjemme i privaten. Men den danske forlagsbranche har meget mere at byde på. Graver man en knausgårdroman dybere i forlagsbunken, vil man snart få øje på de mange mikroforlag. Alle med hver deres speciale. Fra forlag, der udgiver surrealistiske tegneserier og billedbøger til forlag, hvor franske litterære fristelser flyder frit. 

Der er med andre ord mange gode grunde til at kigge nærmere på de mange mikroforlag. Netop det gør vi i denne artikelserie. Denne artikel handler om forlaget Escho. 

Om Escho

Hvis du falder over en grotesk, mystisk, overnaturlig, uhyggelige og decideret wierd bog, så er der en vis sandsynlighed for, at bogen er fra forlaget Escho.  

Escho er både et pladeselskab og et forlag, som udgiver dansk samtidslitteratur og genudgiver ældre litteratur af den mere eller mindre groteske slags. Vi har udvalgt fire bøger, som på hver deres måde tegner et godt (og ikke mindst wierd) billede af, hvad forlaget Escho har at byde på:

’Jernvognen (Ved Anders Jørgen Mogensen)’ af Stein Riverton
Hvis du er til klassiske krimihistorier a la Sherlock Holmes og Hercule Poirot, vil du sikkert elske Stein Rivertons roman ’Jernvognen’ fra 1909. 

Historien udspiller sig på en idyllisk norsk ferieø, hvor en mand findes myrdet. Lokalbefolkningen forbinder mordet med et gammelt sagn om en mystisk jernvogn, der kører over den øde slette og varsler om snarlige dødsfald med sine raslende kæder. Da den excentriske detektiv Asbjørn Krag ankommer til øen, inddrages bogens navnløse fortæller i opklaringen af mordet, men de mange forfærdelige hændelser er hård kost for den unge mand, og snart føler han sig forfulgt, mens verden omkring ham ramler sammen.

’Ormespringer : kaprice om guldhornene fra Gallehus’ af Bo Reinholdt
De fleste danskere har set guldhornene på billeder eller i virkeligheden på Nationalmuseet, og mange har sikkert også hørt historier om tyveri og omsmeltning af de gyldne oldtidsfund. Men hvem skabte egentlig guldhornene? Hvad blev de brugt til? Og hvordan skal de smukke udsmykninger på hornene tolkes? Det filosoferer forfatter Bo Reinholdt over i bogen ’Ormespringer : kaprice om guldhornene fra Gallehus’. En fabulerende og fascinerende fortælling, hvor der eksperimenteres med både form og indhold.

’Det gule tapet’ af Charlotte Perkins Gilman
En gotisk gyserhistorie og et feministisk manifest i én og samme bog. Sådan kan man godt beskrive den korte bog ’Det gule tapet’ (på engelsk ’The Yellow Wallpaper’), som den amerikanske forfatter Charlotte Perkins Gilman skrev i 1892, og som Escho genudgav i 2020.

’Det gule tapet’ er historien om, hvordan en kvinde langsomt bliver sindssyg af den indespærring og hvile, som hendes mand og læge har pålagt hende. Historien fortælles af kvinden selv og udgøres af de fragmenter af en dagbog, som hun trods sit hvilepåbud alligevel får skrevet. Historien er baseret på Gilmans egne katastrofale erfaringer med en tvungen hvilekur ovenpå en fødselsdepression.

’Focus puller’ af Bo Reinholdt
’Focus puller’ er en intens og effektiv folk-horro-roman skrevet af forfatter Bo Reinholdt. Under indspilningen af filmen "Silkeåen" i Langå på Østfyn vækkes en 500-årig forbandelse til live. Kameramanden Falk trækkes ind i et okkult mysterium, mens filmfolkene forsvinder en efter en. 

De andre artikler i serien:
Artikel 1 om forlaget Rebel With A Cause
Artikel 2 om forlaget Ekbátana
Artikel 3 om forlaget Silkefyret

  • Bog

Jernvognen (Ved Anders Jørgen Mogensen)

Af Stein Riverton (2020)
En smuk sommerdag findes en mand myrdet på en lille norsk ø. Mordet har umiddelbart en forbindelse til en gammel fortælling om en mystisk jernvogn, hvis raslende kæder varsler om snarlige dødsfald. For et klassisk interesseret krimipublikum
Bog
  • Bog

Ormespringer : kaprice om guldhornene fra Gallehus

Af Bo Reinholdt (2019)
Hvem skabte guldhornene? Hvordan skal guldhornene tolkes og hvordan spiller de forskellige myter og religioner sammen? En fabulerende og fascinerende fortælling hvor der eksperimenteres med både form og indhold
Bog
  • Bog

Det gule tapet

Gotisk novelle fra 1892 om en kvinde, der bures inde af sin lægemand på en tvungen "hvilekur". For voksne, der holder af uhygge og litteratur i verdensklasse
Bog
  • Bog

Focus puller

Af Bo Reinholdt (2020)
Under indspilningen af filmen "Silkeåen" i Langå på Østfyn, vækkes en 500-årig forbandelse til live. Kameramanden Falk trækkes ind i et okkult mysterium, mens filmfolkene forsvinder en efter en
Bog
26.03.21