UGE17 logo

Om dette arrangement

Tid
19:30 - 20:30
Pris
Gratis
Bibliotek
Sted
Store scene
For hvem?

Sommerfugledalen – en koncert inspireret af Inger Christensen

Oplev Inger Christensens mesterlige sonetkrans i en ny, musikalsk fortolkning, når sanger, komponist og forfatter Stine Michel og hendes kvartet gæster Næstved Bibliotek i forbindelse med verdensmålsugen UGE17.

Med en helt særlig indlevelse og jordforbindelse har sanger, komponist og forfatter Stine Michel skrevet musik til Sommerfugledalen, som Inger Christensen (1935-2009) udgav i 1991.
Koncerten byder på musik inspireret af mellemøstlige klange, folk og klassik sangskrivertradition. 

Inger Christensen og Sommerfugledalen
Inger Christensen er for længst gået over i litteraturhistorien som en af Danmarks mest betydningsfulde og elskede digtere. Inger Christensen var især optaget af systemer – både i naturen og i de klassiske digtertraditioner. 
Sommerfugledalen er dybt optaget af natursansningen, af at indfange et øjeblik og spejle evigheden i det. Digtsamlingen består af 15 digte, skrevet i den klassiske sonetform. Digtene (eller sonetterne) hænger sammen i en såkaldt sonetkrans. Det vil sige, at hver sonets afsluttende linje er åbningslinjen i den næste – lige op til det sidste digt, som sammensætter de 14 foregående førstelinjer til én opsummerende sonet.

En trang til at fortolke digtene musikalsk
Stine Michels barndomshjem var omkredset af enge, marker og moser, og hun udviklede tidligt en forståelse for naturens uundgåelige cyklus mellem liv og død, som også er central for både Inger Christensens sommerfuglesonetter og Stine Michels fortolkning af dem. Stine Michel følte sig allerede som barn forbundet med naturen, og den gav hende en jordforbindelse, som fik hende til at slappe af. En følelse som hun kunne spejle i sig i, da hun som voksen begyndte at læse Inger Christensens Sommerfugledalen:

Måden at sanse farver, former, lyde og rytmer i naturen på, genkender jeg i Inger Christensens forfatterskab. Hendes sanselighed formidler både naturen poetisk og på samme tid håndgribelig. Hun skriver musikalsk, og billederne var så stærke, at jeg straks mærkede en trang til at skrive sange, som kunne understrege tekstens budskaber”, fortæller Stine Michel om sit møde med Inger Christensens sonetter.

Om Stine Michel
Stine Michel er sanger, komponist og forfatter. Gennem de sidste 20 år har hun skabt medrivende musikalske fortællinger for børn og vokse. Hun står bag en lang række musikfortællinger, bl.a. ”Den lille prins” af Antoine de Saint-Exupéry. Udgivelsen blev nomineret til en Carl Pris i 2019. Hun modtog i 2017 Carl Prisen som Årets komponist for børn.
 

Emne