OL: Kanonskydning, pistolduel eller højdespring uden tilløb?

Af Anonym (ikke efterprøvet)
20.07.21
Elsker du også at følge med i diverse mærkelige sportsgrene ved De Olympiske Lege, så bare vent til du hører, hvad historien har budt på af gakkede discipliner.

Om kort tid bliver den Olympiske ild atter tændt, denne gang i Tokyo i Japan, hvilket markerer begyndelsen på 16 fantastiske dage (23. august – 7. juli) fyldt med sportskonkurrencer i alt fra sportsklatring til skateboard.

Deltagerne til dette års Olympiade kommer fra ca. 200 lande og tæller flere tusinde sportsudøvere, herunder 29 flygtninge

Danmark til OL

Danmark har en lang og stolt OL-tradition. Faktisk var Danmark ét blandt blot 14 lande, som deltog ved de første moderne Olympiske Lege i 1896 i Athen, Grækenland. Siden da har Danmark deltaget hele 27 gange og vundet 173 medaljer. Bland de mest bemærkelsesværdige præstationer kan nævnes tre guldmedaljer i kvindehåndbold samt tre sølv- og en bronzemedalje i herrefodbold. 

Danmark deltager selvfølge også i dette års lege og sender lidt mere end 100 atleter afsted til Tokyo, der skal konkurrere i 21 discipliner. 

Se sendeplanen for de danske atleter HER

Et tilbageblik på historiens gakkede OL-discipliner

Selvom nogen nok vil mene, at sportsklatring eller skateboard hører til de mere særegne sportsgrene indenfor sportens verden, så er det intet i forhold til, hvad de Olympiske discipliner igennem historien har budt på.

Blandt de mest mærkværdige discipliner kan nævnes Højdespring uden tilløb (1900-1912), Tovtrækning (1900-1920), Kanonskydning (1900), Terrænsvømning (1900), Skydning mod levende duer (1900), Kroket (1900), Motorbåd (1908) og Tandemcykling (1906-1972). 

Læs mere om de mærkværdige discipliner HER og HER

Olympisk guld i litteratur, arkitektur, musik, maleri og skulptur

De Olympiske Lege er, ud over at være verdens største, verdens ældste sportsbegivenhed, som trækker spor helt tilbage til oldtidens Grækenland i det 6. og 5. århundrede f.Kr.

Her dystede nøgne mænd mod hinanden i discipliner som brydning, løb og diskoskast. Legene havde dog også en både religiøs og politisk betydning, som blandt andet involverede rituelle ofringer til guden Zeus.

Med den romerske magtovertagelse døde legene dog ud og blev senere hen forbudt i år 393 e.Kr., men blev genoptaget af flere omgange i både 1600- og 1800-tallet.

I 1896 blev De Olympiske Lege genopfundet, i den form vi kender i dag, af bl.a. Baron Pierre de Courbertin, som var dybt optaget af en af tidens store idéer, vitalismen. I centrum for denne tænkning var dyrkningen af både krop og sjæl, og han mente derfor, at legene også burde indeholde en række kunstkonkurrencer.

Kunstkonkurrencerne blev afholdt fra 1912 til 1948 og indbefattede konkurrencer indenfor arkitektur, litteratur, musik, maleri og skulptur. Motivet for disse konkurrencer skulle selvfølgelig være sportens verden og dens præstationer, som skulle afspejles i kunstværkerne.

Danskeren Ejnar Mindedal Rasmussen vandt her bl.a. sølv i arkitekturkonkurrencen for hans tegninger af en ny svømmehal ved Ollerup Gymnastikhøjskole, der den dag i dag stadigvæk kan opleves.

 

Nedenfor kan du gå op opdagelse i nogle af bibliotekets materialer om De Oplympiske Lege. 

Materialer