Hvordan er det nu lige med den påske?
Hvordan er det nu lige med den påske?

Hvordan er det nu lige med den påske?

01.04.21
Vi går nu ind i påskedagene, men hvorfor er det nu, at vi fejrer påske, og hvor kommer de mange påsketraditioner fra?

Hvis du har helt styr på kristendom, så ved du selvfølgelig godt, hvorfor vi fejrer påsken. Men ved du også, hvordan de mange forskellige påsketraditioner er opstået? Få nogle af svarene her.

Påske (på latin: Pascha) er den kristne kirkes fejring af opstandelsen af Jesus Kristus på den tredje dag efter sin korsfæstelse. Den tidligste registrerede overholdelse af en påskefest kommer fra det 2. århundrede.

Efter megen strid blandt forskellige kristne trosretninger endte det i det 8. århundrede med, at påsken blev fastsat til at være den første søndag efter den første fuldmåne efter forårsjævndøgn (d. 21. marts). Påske kan derfor falde på enhver søndag mellem den 22. marts og den 25. april.

Påsketraditioner
Brugen af ​​malede og dekorerede påskeæg blev først registreret i det 13. århundrede. 
Kirken forbød spisning af æg i den hellige uge, men kyllingerne lagde fortsat æg i løbet af den uge, så for at identificere dem specielt som "hellig uges" æg begyndte man at dekorere dem. 
Ægget blev i sig selv et symbol på opstandelsen. Ligesom Jesus rejste sig fra graven, symboliserer ægget nyt liv, der kommer ud af æggeskallen. 
I den ortodokse tradition males æg rødt for at symbolisere det blod, som Jesus udgød på korset.

Skikken med at forbinde en hare med påske opstod i protestantiske områder i Europa i det 17. århundrede, men blev ikke almindelig før i det 19. århundrede. Påskeharen siges at lægge æggene såvel som dekorere og skjule dem. 
I USA efterlader påskeharen også kurve med legetøj og slik til børn på påskemorgen. På en måde var dette en manifestation af den protestantiske afvisning af de katolske påskeskikke. 
I nogle europæiske lande er det traditionelt andre dyr, der gemmer påskeæg. I Schweiz er det fx en gøg, og i Westfalen er det en ræv.

Kilde: Britannica Library
Søg på 'easter'. Tryk på globus-ikonet for at få oversat teksten til dansk.