Oman
Oman

Oman – Et Stille Sted i Arabien

31.03.16
Fra tirsdag den 12. april til lørdag den 30. april udstiller journalist og foredragsholder Hussein Shehadeh 30 farvefotos fra Oman i Golfområdet i X-rummet på Næstved Bibliotek.

- Oman er et land med en skønhed, der er unik i Golfområdet: Fra de spændende, bjergfyldte panoramaer nordpå til de grønne, tropiske planter i syden. Turismen er i sin barndom, men den tilskyndes af regeringen som en måde at tjene fremmed valuta på og at sprede indtjeningen og skabe job for omanerne. Vægten lægges på kvalitet, hvor man griber til en selektiv strategi for at undgå de negative sider ved masseturisme - ikke så meget for at få rige turister til landet, som for at sikre respekt for den lokale kultur og traditionerne. Det politiske klima i Oman er stabilt og undervisning, uddannelse og sundhedssektoren forbedres til stadighed, fortæller Hussein Shehadeh, som er aktuel med fotoudstillingen, ”Oman – Et Stille Sted i Arabien” på Næstved Bibliotek.

 

Som i et eventyr

Der var engang et land, som for over 45 år siden brød alle rekorder for udviklingstempo og som i en håndevending og uden traumer gik fra middelalderen til det 21. århundrede. Arkitekten bag denne ændring, der har gjort Oman til ”Den persiske Golfs Schweiz”, er ikke den klassiske fe bevæbnet med den magiske tryllestav, men en 75-årig mand med et hvidt skæg trimmet på europæisk vis, som til stadighed rejser rundt blandt sit folk for at se, hvad de har behov for og undersøger de sociale og økonomiske reformers effektivitet.

 

Fra beduinsamfund til moderne samfund

I løbet af 45 år er det lykkedes Sultan Qaboos at forandre sit land fra et fattigt, primitivt beduinsamfund til et moderne, fremgangsrigt land med fred og stabilitet. Fra starten søgte den unge sultan at bevare så meget som muligt af Omans kulturelle arv. Mændene opfordredes til at bære deres traditionelle dishdashas (lang hvid klædning). I deres bælter ser man stadig symbolet på mandighed, khanjar, en krum daggert i rigt dekoreret skede. Landet har siden 1970 haft fornemmelsen for reformer. Det gælder kvinders stilling og status i samfundet, tidssvarende retssystem og en form for demokrati, som afspejler sig i etableringen af to folkelige nationalråd (majlis ashura og majlis Oman). Den form for demokrati kan ikke sammenlignes med det vestlige. Oman er et traditionelt, arabisk samfund, som trods alt adskiller sig fra de andre lande i Golfen.

 

Hussein Shehadeh, palæstinensisk født og bosat i Danmark siden 1967, har som journalist, filmmand og ikke mindst foredragsholder i årtier formidlet arabiske kultur- og samfundsforhold til danskerne.

Udstillingen kan ses i bibliotekets åbningstid.