Advarselsmeddelelse

Syntax error in search query
Ennio Morricone
Ennio Morricone

Filmmusikkens Mozart er død

Af Anonym (ikke efterprøvet)
07.07.20
Filmkomponisten Ennio Morricone er død 91 år gammel.

Morricones filmscores, især til Sergio Leones spaghettiwesterns, er utvivlsomt noget af det mest kendte filmmusik i verden, og de fleste af os kan nynne strofer fra flere af temaerne. 

Morricone nåede at skrive underlægning til mere end 500 film og et utal af tv produktioner.  Hans filmmusik rummer stort set alt inden for genren: Fra det sentimentalt folkelige til det skingert atonale og avantgarde.

Italienerens guldrandede melodiske åre var helt unik og på linje hans ofte overraskende instrumenteringer. Morricone noterede stemmerne direkte i partituret uden kladder og leverede sine bestillingsopgaver i et nærmest skræmmende tempo. Berøringsangst havde han meget lidt af og gik ombord i såvel mainstreamfilm som det politisk brændbare. 

Ennio Morricone blev født den 10. november 1928 i en forstad til Rom. Som dreng lærte han at spille trompet og læse noder. I 1954 modtog Morricone sit diplom fra konservatoriet i trompet og komposition med et karaktersnit på 9.5 ud af 10. Gennem 50’erne skrev han kantater og orkesterværker, men valgte snart en mere kommerciel levevej for at kunne ernære sin familie. Myreflittige Morricone opnåede status som en af de mest brugte komponister og arrangører inden for teater, pop-, tv- og radiobranchen.

At det netop blev musikken til Sergio Leones western- og gangsterfilm, der endte med at stå så markant i bevidstheden hos alverdens filmentusiaster, skyldes en række enkle og stærkt iørefaldende temaer, der på enestående vis smeltede sammen med det visuelle indtryk i film, der stadig nyder kultstatus. Leones ‘Dollar-trilogi’ er særligt kendte for Eastwoods fåmælte hævnerkarakter og Morricones scores, der adskiller sig væsentligt fra den symfoniske underlægning i klassiske amerikanske westerns gennem årtier.

Æret være Ennio Morricones minde - en af de absolut største tonesmede fra det 20. århundrede inden for sit fag.

Denne artikel er et redigeret uddrag.
Læs hele artiklen skrevet af Thomas Vilhelm på Bibzoom

Materialer