Foto: Pixabay for Pexels
Foto: Pixabay for Pexels

Dyk ned i musikken på Medici.tv

17.01.23
Måske vil du i det nye år gå i dybden med noget nyt? Om det så er at få en bredere musikforståelse eller forbedre dig på dit instrument, hvis du er musiker, så tilbyder Næstved Bibliotek en streamingtjeneste der virkelig går i dybden med musik: Medici.tv.

(NB: Du skal logge ind med dit brugernummer og pin på hjemmesiden her for at benytte links i denne artikel.)

Her er et par eksempler af koncerter:

En sjældent vist Nina Simone optræden fra 1969, hvor hun giver en tændt optræden sammen med et lige så tændt band, der spiller både et par Bee Gees numre, et nummer fra musical udgaven af Peter Pan og blues nummeret Born Under A Bad Sign:

Nina Simone - Live at Olympia 

Etiopiske Hailu Mergia blev for nogle år siden genopdaget, efter han havde bosat i USA, fordi omstændighederne i Etiopien for musikere ikke længere var holdbar. Da han blev genopdaget, var han taxi chauffør i en lufthavn, men nu er han igen tilbage på scenen:

Hailu Mergia - Moods Jazz Club

Mandolin som klassisk solo-instrument har de sidste år fået en revival, og israelske Avi Avital er en af de store fortalere for at få instrumentet accepteret som et seriøst klassisk instrument. Her er en fremragende spillet og optaget koncert med ham, hvor han blandt andet fremfører egne omskrivninger af større orkestreringer kogt ned til det lille instrument:

Avi Avital - Verbier Festival

I denne Bill Frisell koncert fra 2014 får en samling sange, der ellers ikke normalt bliver spillet som jazz, en improviseret kant, som i de kyndige musikeres hænder bliver til noget helt andet og nyt:

Bill Frisell - Jazz Nevers Festival

I krydsfeltet mellem jazz og verdensmusik befinder denne amerikansk-svensk-sydafrikansk-tyrkiske trio sig med Don Cherry, Johnny Dyani og Okay Temiz. Deres musik var banebrydende i 70erne periode både internationalt og i Skandinavien, hvor de især var aktive. I dag, mere end 50 år efter, lyder musikken stadig frisk og ny:

Don Cherry - Live in Paris

Dokumentarer:

Serien Sound of New York absolut værd at stifte bekendtskab med, hvis man vil se mere om jazz på New York scenen inden for de sidste år. Hvert afsnit følger en kunstner, der interviewes omkring sit instrument og syn på musik:

Sound of New York

Den franske dokumentarserie A History of Music Through Its Instruments om musikinstrumenternes historie viser konstruktionen af et instrument, mens konteksten i musikkens historie forklares. Det er elegant produceret, og selv om det foregår på fransk, kan man sagtens få noget ud af udsendelserne:

A History of Music Through Its Instruments

Master classes - mesterlære session for musikere

Hvis du virkelig vil i dybden med at forbedre dit spil på dit instrument, så er master classes en rigtig god måde at få nye ideer og få input fra en mester der ser og lytter til dit spil. Hvis man ikke har adgang til en mester, så kan optagede master classes også være rigtig gode at se med på og derigennem analysere sit spil. 

Medici.tv en fremragende ressource, om så du spiller violin, guitar, saxofon, sitar eller andet.

Alt du finder her, er af højeste kvalitet, og du kan finde meget, som ellers er svært at få fat i. Og selv om man ikke selv er i rummet, så kan man få skærpet sin opmærksomhed omkring udførsel, tone, vibrato, vejrtrækning, tempo og holdning – ikke at være den der udfører stykket foran mesteren kan have den fordel at man kan se det hele udefra.

Der ofte er noget, der er overførbart fra et instrument til et andet og fra en type musik til en anden, så hvis du er jazzmusiker og spiller guitar, kan en master class som denne her for en cellist der spiller Bach stadig give en hel del:

Jean Guihen Queyras & Jee Hye Bae - Bach

Masterclasses kategoriseret for instrument, komponist, instruktør og periode her:

Oversigt over masterclasses på Medici.tv
 

God fornøjelse!